how to build your own website

MAG ER NOG EMOTIE ZIJN?

16 oktober 2017

Wat hebben Anthony Limbombe, Andres Iniesta en Lionel Messi gemeen? Ja, u kan het al raden. De winning-goal scoren, truitje uitzwieren en geel incasseren. Toegegeven, de finale van het WK of de Spaanse Classico is nog iets anders dan, met alle respect, een uit-wedstrijd op KV Oostende. Maar mag er nog emotie zijn, ja?


In Het Nieuwsblad vandaag stond in een column te lezen dat de respectievelijke schrijver zijn hemd ook niet uittrekt na het schrijven van een topstuk. Wel, veel harder kan je een bal niet misslaan. Een doelpunt maken, is altijd leuk, maar in ‘the dying seconds’? Is het dan echt niet te begrijpen dat je even, door pure adrenaline, jezelf volledig verliest in het moment? Een wedstrijd beslissen in de slotseconden, dat is een heerlijk gevoel. Dat is even weg zijn van de wereld.


Ik heb het geluk gehad, zij het op een iets bescheidener niveau, dat enkele keren te mogen meemaken, maar ik vrees dat de schrijver nooit in deze bevoorrechte positie gezeten heeft, noch de scheidsrechter, want anders maak je geen vergelijking tussen appelen en peren of trek je geen gele kaart.


Jerome Nzolo ging ook ooit eens een gele kaart geven voor het uittrekken van het shirt na een doelpunt. Het was het doelpunt van Ivan Leko in de afscheidsmatch van François Sterchele. Leko trok zijn shirt met nummer 23 uit, legde het op de grond, knielde en sloeg zijn handen ten hemel. Gelukkig wezen de Westerlo-spelers Nzolo erop dat het niet het moment was om de regeltjes letterlijk toe te passen. Nzolo liet begaan, maar ging toch even tegen Leko zeggen dat het niet meer mocht. Dat is nu bijna 10 jaar geleden, maar ik vrees dat het gezond verstand nog altijd niet doorgedrongen is in het scheidsrechterskorps.


Ja, maar, dat zijn nu éénmaal de regels hoor ik de regelnichten in de verte al roepen en vermanend met het vingertje wijzen. De meest dwaze regel ooit in de geschiedenis van de sport. Even dwaas is het verbod om te vieren met de fans. Dat mocht Raheem Sterling aan den lijve ondervinden in het begin van het seizoen toen hij de winner lukte voor Man City en dat aan de boarding ging vieren met de meegereisde fans. Mike Dean schoof hem zijn 2e gele kaart onder de neus.


Trouwens, wie heeft die dwaze regel ooit uitgevonden? De volgevreten bobo’s van de FIFA uit Zürich. Zouden ze überhaupt wel weten of een bal vierkant of rond is? En zijn dat de mannen waar we slaafs elk opgelegd regeltje van gaan slikken? Zwarte maatpakken die niet eens beschaamd zijn dat malafide organisatiecomités werknemers, soms zelfs tot de dood, laten uitbuiten in de rush van megalomane stadionprojecten voor het WK voetbal. Gangsters die graag graaien in geldpotten en niet vies zijn van een omkoping meer of minder.


Tot slot, graag een oproep aan alle voetballers ter wereld. Bij elke belangrijke goal of meedogenloos schoon doelpunt, trek dat shirt uit! Spring over de boarding en vier het met de fans! Tot de dag dat emotie weer als normaal wordt beschouwd in onze prachtige volkssport genaamd voetbal.


HEERLIJK TOCH, JOH?

17 september 2017

Rudy Willem Vormer, voor de voetbalwereld ‘Ruud’ Vormer. Geboren op 11 mei 1988 te Hoorn. Kleine Ruud zet zijn eerste stapjes in het voetbal bij De Blokkers in het hoge Noorden van Nederland. Via Hollandia, ook een amateurclub uit de gemeente Hoorn, komt hij terecht in de jeugdopleiding van AZ.


Op 18-jarige leeftijd volgt dan het officiële debuut onder de vleugels van niemand minder dan Louis Van Gaal. Na 2 seizoenen proeven van het profvoetbal mag Ruud transfervrij vertrekken naar Roda JC. Na 4 voetbaljaargangen heeft Ruud 128 wedstrijden en een stuk of 9 goals achter zijn naam staan voor de Limburgse club uit Kerkrade. Elftal van het jaar, een bronzen schoen op het gala van Profvoetballer van het jaar, ... kleine Ruud is groot geworden en klaar voor de stap naar een topclub. Feyenoord klopt aan de deur, maar een echt succesverhaal wordt het niet.


Op 1 september 2014 staat Rudy Willem Vormer aan de poorten van Jan Breydel. Blond haar achteruit golvend en strak in de gel. Hollandse zelfverzekerdheid, recht voor de raap. Klaar voor revanche. In zijn eerste seizoen voor Blauw-Zwart staat Ruud 7 keer aan het kanon in de Belgische Jupiler Pro League. Het winnende doelpunt in de kraker tegen de mauve in de PO’s van 2015 maakt Vormer voor het eerst een beetje cultheld. Dat en zijn (h)eerlijke interviews, maar vooral zijn mentaliteit op het veld. Borst vooruit en het truitje nat maken, iets waar Club-fans van houden. Ook in de verloren (titel)wedstrijd tegen kwek brengt hij Club 2x op gelijke hoogte. De 2-2 met een fraaie omhaal zelfs. En op dat moment zie je meteen wat Vormer typeert. Terwijl iedereen juicht, loopt Ruud als een gek naar de middenstip. Altijd op zoek naar de overwinning. Het vechtersbaasje in Ruud Vormer.


De naam Ruud Vormer valt een eerste keer vorig jaar in de PO’s. “Wat als Björn Engels deze zomer vertrekt?”. Ruud Vormer moet het worden, klinkt het unaniem. Op 31 augustus vertrekt Björn Engels naar Olympiakos. Anderhalf uur later is de knoop al doorgehakt. Ruud wordt de eerste buitenlander ooit die de eer krijgt om Blue Army te vertegenwoordigen. Niet omdat hij populair is of het een populaire beslissing zou zijn, maar omdat Ruud Vormer altijd voorop gaat in de strijd. Bekerwinnaar in 2015, Kampioen in 2016, aanvoerder sinds dit seizoen en sinds vandaag ook Blue Army-peter. Heerlijk toch, joh?


MEESTER, ZE DOEN HET WEER!

09 september 2017

De transferperiode is alweer achter de rug. Het prille begin van de herfst is in aantocht. Ja, het is september en de kindjes mogen weer naar school. Zo ook bij onze nationale pers blijkbaar. Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws zijn toch kranten die pretenderen kwaliteitsvol te zijn. Aan de hand van de voorbije weken, maanden, jaren heb ik daar toch sterke twijfels bij.


‘400.000 euro boete als Perbet of Rotariu speelt tegen Club’ kopte HLN deze week. ‘Club doet het wéér’ op de voorpagina van het sportkatern bij Het Nieuwsblad. Daar deden ze er nog een schepje bovenop en werd zelfs een rondvraag gedaan bij alle clubs die huurlingen hebben van Blauw-Zwart om te weten te komen welke prijs er werd afgesproken. Meteen werd er aan vastgehangen dat geen enkele andere Belgische club zulke constructies hanteert in zijn huurtransfers.


Zwakke journalistiek. Om te beginnen is een clausule in een huurtransfer geen boete, maar een overeenkomst tussen 2 partijen dat als aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt er een correcte prijs tegenover staat. Ik mag er toch vanuit gaan dat Zulte-Waregem, Moeskroen, Kortrijk en hun vertegenwoordigers dit getekend hebben met volle verstand en zonder dat Vincent Mannaert een pistool tegen hun slaap hield? Wel dan, get over it.


Bovendien mogen deze spelers opgesteld worden van Club Brugge. In tegenstelling tot wat er in Extra Time beweerd werd toen Zulte-Waregem Sander Coopman niet ‘mocht’ opstellen tegen Club Brugge. Correcter zou zijn: niet ‘wou’ opstellen, omdat het dan met geld over de brug moest komen. Zielig noemde Jan Mulder het. Beste Jan, ze mogen dus wel spelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het pré-speelverbod-tijdperk toen jouw ploeg wel zijn huurtransfers verbood om te spelen tegen hun broodheer. Hoeveel op de schaal van zielig zou je dat schatten, Jan?


Nu we toch over ethiek en mauve bezig zijn (raar om die 2 woorden in één zin te zien). Wist je dat Anderlecht Ibrahima Conté aan Zulte-Waregem verhuurde en Zulte-Waregem een bonus kreeg als Anderlecht kampioen zou spelen? Hoeveel spelers van Anderlecht zijn er verhuurd in het verleden, die op de loonlijst van Anderlecht nog stonden en dus ook een persoonlijke bonus kregen bij een titel? Waarom stond de pers toen niet op de barricades?


De mauve zijn er natuurlijk nooit vies van geweest om legale ‘omkoping’ toe te passen. Zo kregen in de jaren ’60 en ’70 de tegenstanders van andere titelconcurrenten, die toch niets meer op het spel hadden staan, motivatiepremies in de laatste wedstrijden van het seizoen. Ethisch verantwoord? Ach, zelfs illegale omkoping bleek geen brug te ver voor Constant Van den Stock. Lenen bij Van den Stock is als lenen bij een vriend en dan nog wel onder de toepasselijke slogan : Pas op, lenen kost geen geld!


Dus Rotariu, Perbet, Acolatse en zelfs Coopman mogen meespelen tegen Club Brugge, maar mits een vergoeding. Wie dat niet vindt kunnen, moet zich maar eens de vraag stellen of het onlogisch is dat je geld vraagt voor het gebruik van je eigendom. Blue Army zoekt nog een grote, leegstaande loods. Benieuwd of we ze gratis gaan vinden, want ja, wat niet gebruikt wordt, moet gratis weggegeven worden volgens onze nationale sportpers.


IK BEN VOOR CLUB

05 augustus 2017

Al sinds mijn geboorte ben ik voor Club. De Club van Brugge. Blauw-Zwart, een mooiere kleurencombinatie bestaat er niet, toch? De liefde voor Club is onvoorwaardelijk. In goeie en in slechte tijden, altijd voor Club. Soms krijg ik de vraag hoe het zover is gekomen. Het antwoord is simpel : van vader op zoon doorgekregen.


Als kind was die liefde vooral een soort blind vertrouwen in Club. Op de speelplaats is het tussen kinderen altijd een opbod over wie de beste ploeg is. Hoongelach van de klasgenootjes bij een nederlaag, maar desondanks altijd voor Club. De ontgoocheling/euforie was dan des te groter als het niet/wel lukte om op het einde van het seizoen de titel te pakken.


Als tiener begin je alles in vraag te stellen, te rebelleren zelfs. Trainers of spelers moeten het ontgelden als Club niet goed speelt. Bestuursleden moeten opzij als Club geen prijs pakt. En als Club dan wel goed speelt en prijzen pakt, dan is dat eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. En toch, wat er ook gebeurt : altijd voor Club.


Als volwassene doorloop je die periodes meestal in sneltempo. Bij een nieuwe trainer of een nieuwe speler is er dat blind vertrouwen, maar dat kan snel omslaan. Je kijkt vooruit, je analyseert, je vergelijkt met het verleden. En je maakt een oordeel over wie of wat de oorzaak kan zijn. Zelfs als de voorspellingen tegenvallen, altijd voor Club.


Altijd voor Club. Met die mentaliteit ga ik elke keer naar Club gaan kijken. En dat is iets wat me van het hart moet. Waarom wordt er de laatste jaren zoveel gefixeerd op andere teams? Mijn supportershart bloedt als ik op de fandag de Noord anti-Buffalo of anti-mauve liedjes hoor zingen en geen “Hand in Hand, kameraden!”. Zelfs tijdens de Brugse Metten of de laatste away op Lokeren. Ja, Perbet is een ex-Buffalo en ja, Lokeren is niet beste vriendjes met Kwek. Who cares? WE ARE BRUGES!


Tuurlijk mag er gelachen worden met de concurrentie en tuurlijk mag er kritiek komen op beleid of keuzes van trainers, bestuursleden, spelers van Club. Nee, het moet zelfs, maar op de juiste momenten. Zodat Club er beter/groter van wordt. Van zodra de scheids de wedstrijd op gang blaast tot aan het laatste fluitsignaal, dan is het altijd voor Club! Wat er ook gebeurt.


Dat er in de wedstrijden tegen Kwek of mauve dan eens anti-gezang is, ook dat moet. Zelfs tot op of over het randje, maar toch niet tegen godbetert Lokeren of dit weekend Eupen? Daarom kameraden, morgen hand in hand voor de eerste thuismatch van Blauw-Zwart. Want een mooiere kleurencombinatie bestaat er toch niet? Dat heb ik althans zo toch doorgekregen van mijn vader.

PRIDE AND PASSION

08 juli 2017

16 september 2003. Een doodgewone dinsdagavond zou je denken, maar om 20u43 gebeurde er iets speciaal. Iets wat de rest van mijn blauwzwarte supporterscarrière zou bepalen. En ook die van Blue Army. De openingsspeeldag van de Champions League was sowieso al een unieke belevenis. Die hymne en dat grote ronde spandoek op de middencirkel. Wetende dat heel Europa meekeek. Tegenstander was Celta de Vigo.


Enkele jaren ervoor hadden we een abonnement in de 214, maar ons moeder was de slechte weersomstandigheden een beetje beu geworden en wou naar de Noord-boven verhuizen. Goed, 224 werd het dus. Bedankt, moeder! Op die zomerse dinsdagavond in 2003 zakten we dus af voor een potje Champions League voetbal. Toen we aankwamen op onze plekken hing er een gekleurd blad op onze stoel. Mijn broer en ik hadden een wit papier, mijn moeder en vader een blauw exemplaar. Vreemd, wat kan hier de bedoeling van zijn? Opwarming, stress die opbouwt naar het begin van de match. Om exact 20u43 start de hymne. Rond ons begint de ene na de andere zijn geplooid blad open te vouwen en de lucht in te steken.


Blue Army was op dat moment 5 jaar oud en vooral gekend voor zijn passioneel enthousiasme tijdens het zingen op matchdagen. Af en toe ook eens tegen bestuurlijke schenen schoppen, uiteraard. En het fanzine om de supporter een stem te geven, maar ook zelf af en toe een geweten te schoppen (Wie herinnert zich de quoteringen van het publiek nog?). Dit was echter van een ander niveau qua sfeerbeleving. Dit was uniek en ik weet nog dat ik als kind achteraf op school heel fier ging vertellen tegen mijn maatjes dat ik een onderdeel was geweest van een tifo. Zij hadden echter geen flauw idee waarover het ging, want toen zaten internet en sociale media nog in het stenen tijdperk vergeleken met nu.


In de jaren die volgden op die bewuste 16 september is Blue Army zich verder blijven ontwikkelen. Tifo’s over meerdere tribunes, vlaggenacties, spandoeken, sfeeracties over het hele stadion. Zelfs wisseltifo’s en recent nog een stadion-wisseltifo. Elke keer weer een beetje beter, een beetje groter. En het meest fantastische gevoel daarbij als fan is dat je elke keer opnieuw een onderdeel bent van die familie. Of dat nu is door Blue Army te steunen door het kopen van een lidkaart, te komen helpen tijdens de voorbereidingen van een actie of door gewoonweg te zwaaien met een vlag of het openplooien en omhoogsteken van je tifoblad.


Winnen of niet, maar bij elke sfeeractie heb ik nog elke keer datzelfde gevoel van toen. Fierheid! Trots om onderdeel te zijn van de Clubfamilie. En niet onbelangrijk, een invloed te hebben op die 11 helden op het veld. We doen het niet om de pers te halen, maar om die 11 spelers in blauwzwart zichzelf te laten overstijgen. Om de tegenstander te tonen voor de match “Hier kunnen jullie niks komen rapen!”.


Blue Army heeft mijn jeugd en mijn supporterscarrière blauwzwart gekleurd. Bedankt, Bollie! Bedankt, Geert! Bedankt aan iedereen die de afgelopen 19 jaar een actieve rol heeft gespeeld bij Blue Army! Ik hoop dat ze ooit hetzelfde kunnen zeggen over ons, dat we kleur gegeven hebben aan de jeugd van nieuwe generaties Clubfans.