free web page software

ALLEMOALE THOPE: IVAN LEKO’S BRUGES ARMY!

Jim Neyt - 16 december 2017

Woensdagavond, even voor zevenen, sommigen al onderweg naar Olympia, anderen vertrekkensklaar voor het bekertreffen tegen Sporting Charleroi, toen opeens het bericht de ronde deed dat de wedstrijd afgelast werd. In sommige wagens werd er eens stevig gevloekt, vooral voor die uit de regio Limburg/Antwerpen. “Konden ze dat niet wat vroeger aangekondigd hebben?” was een veelgestelde vraag, maar aan moeder natuur kan men natuurlijk weinig doen.


Een verstandige keuze bleek later toen men duidelijk werd hoe de grasmat in Jan Breydel er werkelijk bijlag. Vorige zondag werd een uur voor de competitiewedstrijd tegen Lokeren met man en macht nog sneeuw geruimd om onze jongens toch aan het werk te kunnen zien. Eerlijk, het is schrijnend om te zien hoe sommige speelvelden er ieder jaar rond deze periode bijliggen. Een nieuwe grasmat moet worden aangelegd, die al dan niet eerlijk wordt verdeeld met de groene buren. Het zal voer voor discussie blijven, maar als we qua modernisering blijven aanmodderen en er amper vooruitgang wordt geboekt, moet men er niet van verwonderd zijn dat men ons in het buitenland vierkant uitlacht. Het mooiste voorbeeld is de annulatie van het EK 2020 te Brussel, en zo mislopen we tussen de 130,6 en 160,8 miljoen euro qua opbrengsten voor het hele land.


Nu, dat bekervoetbal ... . Kranten titelden ‘Croky Cup geen publiekstrekker’. Inderdaad, het publiek zal pas massaal komen opdagen wanneer een trip naar de Heizel op het programma staat, maar de weg ernaar, tegen de soms kleinere ploegen, moet ook overwonnen worden. Door de wijziging van het loting-systeem, waardoor in de 1/8e finale de mauven al uitkwamen tegen de Luikenaars, ziet de bekerformule er al wat anders uit. Maar is het normaal dat vanaf de 1/16e finale de eersteklassers pas uitkomen tegen ploegen uit lagere klassen, terwijl in Engeland de eersteklassers al vroeger in actie komen. Hierdoor creëer je een wedstrijd zoals Sutton United-Arsenal, in de 1/8e finale van de FA Cup vorig seizoen, waar vedetten opeens terechtkomen in een ouderwetse kleedkamer. Nostalgie ten top. Iedere speler startte in zo’n kleedkamer zijn carrière, waar er amper ruimte was voor een volledige spelerskern, de verwarming met moeite werkte op koude winterdagen en in het midden een oud tafeltje stond die nog net een volle bak bier kon verdragen. Heerlijk toch, dat nostalgische gevoel! In België mag men tevreden zijn als er in de 1/8 finale nog maar één ploeg overschiet die niet tot die eersteklassers behoort. Dit jaar was er jammer genoeg geen plaats voor zo’n nostalgische avond, jammer.


Door al die winterse toestanden zou ik nog vergeten dat we zondag Hein met open armen zullen ontvangen. ‘De Brugse zwaaifeesten’. Hopelijk ben je er deze keer wel bij, Hein! Een klassieker thuis tegen de mauven is altijd iets bijzonders, met of zonder Deschacht of Theo, dat maakt op zich weinig uit. We moeten naar onszelf kijken zondag en niet naar het veld, maar die Brusselaars kapot spelen. Hoelang is het al geleden dat we een kloof van welgeteld dertien, ik herhaal, dertien punten konden slaan? Ja, binnen enkele maanden worden die punten gedeeld, maar een overwinning zondag zet ons nog een stapje dichter bij het beoogde doel.

EN WIE NIET ZINGT ...

Birger Vandendriessche - 16 december 2017

Sommigen onder jullie zullen het gevoel wel kennen. Nachtwerk dat betekent in de vroege ochtend onder de lakens kruipen en pas na de middag wakker worden. Ik werk al enkele jaren in een volcontinue-systeem, dus deze week viel mij die eer opnieuw te beurt. En gisteren werd ik wakker met een overload aan sms’en en gemiste oproepen. Of ik het nieuws al gelezen had. “Welk nieuws?” dacht ik bij mezelf. Hein die een hele persconferentie zou wenen over Club, onze fans en de scheidsrechters? Dat was toch later in de namiddag?


Het ging over het nieuws dat het CCOJB een brief had gestuurd naar Club Brugge, de Pro League en de KBVB om te melden dat het aanstoot neemt aan een bepaald supporterslied (“En wie niet springt, die is een jood”). Het gaat vooral om het gebruik van het woord ‘jood’. Volgens het CCOJB, aan het woord secretaris-generaal Henri Benkoski, is de context nog al vijandelijk. Dat is voor discussie vatbaar.


Ten eerste gebruiken (Club-)fans het als een soort geuzenaam voor Anderlecht-supporters, net zo goed als Genk-fans smurfen genoemd worden of Gent-aanhangers de bijnaam kwekkers moeten aanhoren en wij zelf de stempel van boeren dragen. Ik denk dat elk weldenkend mens met meer dan 2 hersencellen gerust kan inschatten dat het niet om echte joden, noch smurfen, noch eenden, noch boeren gaat, maar bon. Is te kennen geven dat je geen onderdeel van die andere ‘clan’ wil zijn, door op en neer te springen, een vorm van vijandelijkheid? Ik denk het niet. Als meneer Benkoski graag eens wil weten wat vijandelijke spreekkoren betekenen, dan raad ik hem eens aan de grens over te steken naar Nederland. Alhoewel, ik raad het hem af, want wat daar soms gezongen of geroepen wordt met het woord jood/joden. Dat is pas vulgair en over de schreef. En het huiswerk van meneer Benkoski was niet echt goed gemaakt, want in Engeland durven ze zich wel eens aan anti-semitische/racistische gezangen schuldig maken, vrij recent nog tijdens Leicester-Chelsea in september.


Ik kon me echter niet van de indruk ontdoen dat er iets vreemd was aan deze communicatie. Waarom nu? Deze song wordt namelijk al enkele decennia lang gezongen. Waarom 3 dagen voor de topper Club Brugge - Anderlecht? En dus ben ik maar eens beginnen googelen. En jawel hoor, Henri Benkoski is de vader van Elisha Benkoski. Wie is Elisha Benkoski? Volgens zijn twitter-account een gepassioneerd journalist met interesse voor sport en politiek. Op zijn Facebook staat de meest recente tifo van Mauves Army te blinken als profielcover en hij durft al eens te poseren met Theodorczyk en Spajic. Over de afgelasting van Club - Charleroi had Elisha het volgende te zeggen op Twitter: “La magouille est totale“. Vrij vertaald: “Het gesjoemel is compleet”. We kunnen dus gerust zeggen dat ze ten huize Benkoski een bepaalde voorkeur hebben.


En dus vraag ik me af of het wel toeval is dat dit nieuws net voor de topper Club Brugge - Anderlecht gelanceerd werd. En of het alleen maar in het belang van de joodse gemeenschap was. Het is veelzeggend dat het Vlaamstalige FJO nog al ‘afwezig’ was in de reacties van gisteren.


Want toeval of niet, de laatste weken waren zowel de pers, eigen spelers/trainer als tegenstanders erg lovend over het Brugse publiek. Begrijp me niet verkeerd. Anti-semitische/racistische gezangen hebben geen plaats in het voetbal, eigenlijk nergens, en als er een probleem is, moet het aangeklaagd worden, maar men heeft van een mug een olifant willen maken om Club en haar supporters in een slecht daglicht te zetten onder het mom van. En dat stoort mij enorm.


Tot slot, ik heb wel sympathie voor joden, vooral als ze de voornaam Lior dragen en minuut-93-winnende-doelpunten scoren.

ARM, ARM, ARM BELGIË

Birger Vandendriessche - 9 december 2017

Neen, deze blog gaat niet over het mislopen van het EK in 2020 en de belachelijke soap van zakkenvullers in de Brusselse politiek of bouwpromoterenwereld. Neen, deze blog gaat over hoe de politiek, ordediensten, de pers en sinds kort nu ook (kleine) tegenstanders omgaan met populaire teams en hun fanatieke (uit-)aanhang, met voetbalbeleving tout court.


In de dagen voor de wedstrijd Zulte-Waregem-Club was er op stamnummer3.be (SN3 voor de kenners) en andere fora al kritiek gekomen op het weinige aantal beschikbare uit-tickets. In tegenstelling tot de competitiewedstrijd tegen Zulte-Waregem waren er plots minder tickets voor de bekermatch. Het was er koud, maar bij aankomst toch meteen eens het uit-vak geïnspecteerd. Neen, de koude wind had het vak niet letterlijk doen krimpen. Wat lag er dan wel aan de basis? Niemand die het weet. Wilde gok : Zou de gedeelde recette voor bekermatchen er misschien voor iets tussen zitten ... .


Over de wedstrijd zelf is al veel geschreven en gepalaverd, dus we houden het kort. Club komt op voorsprong. Na de rust zet het blauw-zwarte bezoekersvak “IVAN LEKO’S BRUGES ARMY!” in en plots is er heen en weer geschuif in de thuisvakken. Een 200-tal supporters in de tribune achter doel en een 50-tal in de zij-tribune schuiven tegen de glazen wanden van het uit-vak aan om mee te brullen. Niet agressief, wel indrukwekkend. Bon, Zulte-Waregem komt op 2-1, nadien volgt de 2-2 van Dennis en diezelfde Dennis maakt er nog 2-3 van. Iedereen is lovend over de Brugse support (trainer, spelers, pers). Case closed zou je denken.


Enkele dagen later was ik op de terugweg van de Kehrweg in Eupen, ook al een team dat liever een lege thuis-tribune ziet, toen ik op mijn GSM een foto zag passeren op de sociale media van tijdens de wedstrijd Zulte-Waregem v AA Gent. Een spandoek met de volgende slagzinnen: ‘BEZOEKERS IN DE THUISVAKKEN. FANS OP HUN ONGEMAKKEN. POLITIE GRIJPT NIET IN. EIGEN FANS PESTEN ZIJN ZE BETER IN.’


What-the-actual-fuck moet dat voorstellen? Bezoekers in de thuisvakken? Ja, niet onlogisch als je er een pak kaarten aftrekt in vergelijking met de competitiematch. Wat hadden ze gedacht? Dat het Brugse publiek dan maar thuis blijft? Blijkbaar zijn ze de hoeken aan het dicht bouwen van het Regenboogstadion. Wel, eerlijk gezegd, misschien toch maar beter de werken stoppen, want de tribunes, die er nu al staan, vullen is blijkbaar een serieuze opdracht in Waregem. Maar wel met 12.000 naar Brussel voor de Bekerfinale vorig jaar, dan is plots #IedereenEssevee. Fans op hun ongemakken? Hoe zo? Worden ze in Waregem ongemakkelijk van een luide, krachtige, passionele support? Toen het 2-1 werd via Leya-Iseka vlogen de vingertjes op de mond en de handjes achter de oren. Zo ongemakkelijk leken de fans van Zulte-Waregem het op dat moment niet te hebben. Misschien na de match, omdat ze te vroeg victorie hadden gekraaid en zich een beetje schaamden.


Is het een verassing dat men in Waregem, Kortrijk, Eupen, ... en zelfs bij de topteams rare gedachten begint te krijgen als het aankomt op bezoekende fans? Neen, niet echt. Vanuit verschillende hoeken zijn er bepaalde percepties die in stand worden gehouden.

De Belgische politiek heeft voor de eeuwwisseling de fameuze voetbalwet in het leven geroepen. Een systeem om hooliganisme sneller, kordater te kunnen aanpakken. Het systeem wordt te pas en te onpas misbruikt. Hieronder een voorbeeld uit een wetsvoorstel van vorig jaar voor een aanpassing van de voetbalwet :


Artikel 20. In dit artikel worden bestraffingen van alle categorieën ingesteld. Een bestraffing met categorie 1 wordt gegeven aan personen die in een opwelling, uit supportersdrang, bepaalde handelingen of acties treffen. Hierbij wordt gedacht aan het tonen van een middelvinger, het scanderen van beledigingen (bv. buffalo kwek kwek). Opgemerkt dient te worden dat deze spontane supportersreacties niet het oogmerk mogen hebben om de wedstrijd te verstoren. Het aanzetten tot slagen en verwondingen, haat of woede blijft sanctioneerbaar zoals de huidige voetbalwet dit stipuleert.


Oordeel zelf maar hoe geschift bovenstaand voorstel is. Hoe ver de politiek staat van voetbalbeleving, dat zelfs jennend gezang (buffalo kwek kwek) niet meer zou kunnen.


IBZ Voetbalcel pakt graag uit met cijfers, maar als er gevraagd wordt of de cijfers kunnen gecategoriseerd worden in fysieke agressie, verbale agressie, gebruik van pyrotechnisch materiaal of provocatie (Ja, dat kan een simpele middenvinger zijn, niet fatsoenlijk akkoord, maar is een stadionverbod daar echt voor nodig?) of andere dan kan dat plots niet wegens te moeilijk. Tuurlijk niet, dan zou iedereen zien dat hooliganisme zoals in de jaren ‘80 en ‘90 is uitgedoofd. Wat men ook probeert te beweren. Zelfs na Club-Antwerp van dit jaar. Veldslagen zoals Koude Keuken zijn slechts herinneringen, die een plaats hebben gevonden in een nostalgisch boek, maar geen wekelijkse realiteit meer in 2017.


Dan hebben we tot slot ook nog de politie, uw vriend. Zij veralgemenen graag. Als Club ergens op bezoek komt dan zijn de politionele maatregelen meestal zo groot als of er 1000 hooligans meegereisd zijn. Nog al een geluk dat wij wel kunnen nuanceren of we zouden gaan denken dat elke flik een crimineel is. Een kleine bloemlezing van de laatste 3 jaren: drugs, illegale speelzaal, ongewenste intimiteiten in Oost-Vlaanderen - identiteitsgegevens burgers stelen om te gokken, illegalen afpersen in Antwerpen - geweld tegen daklozen, verzekering oplichten, diefstal met geweld in Brussel - schriftvervalsing in West-Vlaanderen - mazoutfraude in Limburg. Ik ga er nog altijd van uit dat 95% van de agenten hun job wel correct doet en er altijd en overal wel eens een rotte appel tussen zit. Dus beste vrienden van de politie, wil je zo ook eens voetbalsupporters benaderen? We zijn niet allemaal hooligan.


De pers speelt ook een belangrijke rol in dit hele gebeuren. Sensatie verkoopt. Dat is jammer, want er bestaat nochtans goeie onderzoeksjournalistiek. Zie naar de Panama en Paradise papers, waar ook Belgische journalisten aan meeschreven of de reportages van Pano. Nu valt de discussie quasi altijd in het argument “Ja, maar het zijn allemaal hooligans. De veiligheid van de brave huisvader, die met zijn gezin naar het voetbal wil komen kijken, staat op het spel. Dus is alles gerechtvaardigd.”. Neen, helaas, zo simpel is het niet.


Het draait telkens weer om geld. IBZ Voetbalcel brengt veel op aan boetes. Logisch ook, want vele fans wegen de kosten van een advocaat (+ - 800 euro voor een hele beroepsprocedure) af tegenover de geldstraffen (meestal variërend tussen 300 en 1000 euro) en kiezen vaak, zelfs als ze onschuldig zijn, om gewoon te betalen, te zwijgen en de stadionverboden er gratis bij te nemen. De politie moet natuurlijk verantwoording afleggen waarom ze voor bepaalde matchen zoveel kosten moet maken en als dan blijkt dat de uit-fans, zoals Antwerp op Club, zich relatief rustig houden, dan durven er al eens vreemde dingen te gebeuren in (Waarom in godsnaam werd er afgeroepen tijdens de match dat het Antwerp-vak 10 minuten langer moest blijven zitten?) en rond een voetbalstadion. En de pers smult van een goed robbertje vechten in de kranten, want dat verkoopt. Met andere woorden, het centraal staan van de veiligheid van de gewone voetbalfan is een illusie en dan nog wel eentje die geld opbrengt.


Arm, arm, arm België, ... met zijn duizenden hooligans en zonder Nationaal stadion.


THROWBACK: THE LEICESTER TRIP

Jim Neyt - 3 december 2017

Op de nacht van maandag 21 november op dinsdag 22 november 2016 maakten een kleine 2000 blauw-zwarte supporters de oversteek met bus/boot/vliegtuig naar Engeland, waar even later de voorlaatste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League werd afgewerkt. De verrassende landskampioen van Engeland tegen de verdiende landskampioen van België: Leicester City-Club Brugge KV. Club ging op zoek naar zijn eerste punt(en) in deze Europese campagne, ondanks het feit dat er in voorgaande wedstrijden net dat tikkeltje geluk ontbrak om van die verdomde nul weg te geraken. De kansen die je krijgt in het kampioenenbal moeten dan ook afgemaakt worden, want anders krijg je het deksel op de neus. Maar de Champions League blijft het Disneyland voor volwassenen, waar je elke keer opnieuw kippenvel krijgt bij het horen van de hymne en trots bent dat jouw ploeg daar staat.


Met volle moed trokken we richting Leicester. We waren klaar om er opnieuw een feestje van te maken. Tijdens de woelige boottocht richting Dover vloeide het bier rijkelijk en werden de clubliederen al wat ingeoefend. We are following Bruges over land and sea. Vervolgens was het nog enkele uren op de bus vertoeven tot Leicester eindelijk in zicht was. Café Bruxelles werd voor de gelegenheid omgetoverd tot Café Brugeois en de ontvangst was dan ook hartelijk. De bobby’s gingen gewillig op de foto en waren naast het reuzenrat de attractie bij uitstek. Het was dan ook een fantastisch moment wanneer een bobby zijn smartphone boven haalde en al springend tussen de blauw-zwarte menigte begon te filmen. Toen we wat later als één kolonne richting het King Power Stadium wandelden en de verlichting zichtbaar werd van het stadion voelde je de spanning stijgen.


Het was dan ook zuur toen na 5 minuten Okazaki de score voor Leicester opende en we al vroeg tegen een achterstand aankeken. Wanneer Riyad Mahrez er na een halfuur via een strafschop 2-0 van maakte bleven we onze geliefde Club steunen. En ja hoor, in de tweede helft kwam Jos los en liep de rechterflank aan flarden om er op knappe wijze 2-1 van te maken. “Izquierdooo izquierdooo Izquierdooo” weergalmde uit het uitvak. Niet alleen Jos kwam los, maar gedurende het vervolg van de tweede helft domineerde onze ploeg en verdienden we op basis daarvan zeker meer. Desondanks het verlies en de 0/18 in de Champions League campagne waren we trots op de geleverde prestatie in de 2de helft. Wat volgde was een indrukwekkende samenzang: “We love you Bruges, we do. We love you Bruges, we do. We love you Bruges, we do. Oooh Bruges we love you!”.


Wat ik vooral heb geleerd uit deze Europese verplaatsing was de trots en passie van iedere Clubsupporter, die nooit zal vergaan. De onvoorwaardelijke steun die uit het blauw-zwarte vak kwam en geregeld het Engelse publiek overstemde. Ja, daarom ben ik Club-supporter!


POWER TO THE PEOPLE!

Fillou - 29 november 2017

Wat heb ik gevloekt vorige zondag tijdens, maar vooral na de thuismatch tegen Zulte-Waregem. Nee, niet omdat we twee doelpunten tegen kregen. Ook niet omdat de commentatoren de voorsprong van de bezoekers bij de rust zowaar nog verdiend vonden. Zelfs niet bij het mistasten van onze doelman op een makkelijke voorzet. Maar wel omdat ik niet in het stadion was. Met een snipverkouden zoon en zelf worstelend met een gigantische kater kon ik mezelf zo rond vijf-zes uur niet overtuigen om uit de zetel te komen, in de auto te stappen en een uurtje in de richting van Jan Breydel te bollen.


Gevloekt dus omdat ik er niet bij was. Omdat ik het moment, waarop wij nog eens heel nadrukkelijk toonden waarom wij en wij alleen Club zijn, gemist heb. Omdat ik vanuit die zetel, waar ik eerder niet uitgeraakte, geen deel was van de indrukwekkende, alles verpletterende stormram die de Zuid-, West-, Noord- en Oost-tribune samen kunnen zijn. Een 1-2 achterstand op minder dan een kwartier van het einde. Maar iedereen voelde en wist dat we er nog vol over gingen. Wesley en Limbombe klaarden de klus op het veld. Het werd hen mogelijk gemaakt door onze fantastische twaalfde man.


Dát is immers waar het om gaat in het voetbal. Dát zorgt voor de passie die wij beleven en is de reden waarom we er allemaal zo zot van zijn. Voor ons, die duizenden mannen en vrouwen in de tribune, geen geflirt met exotische oligarchen en geen gedoe met satellietclubs. Nee, wij willen recht vooruit. Zoals het eerste kwartier in de tweede helft tegen Beveren-Waasland en zoals het slot tegen Zulte-Waregem. Recht door de muur. Of dat nu een rode, een groene, een blauwe, of ja zelfs een paarse is.


Amper enkele maanden geleden werden we uitgelachen door de kenners. In Brussel, in Gent, ja zelfs in Limburg zouden ze ons overklassen. Zonder nieuwkomers met een meerwaarde en met een coach zonder ervaring waren we een vogel voor de kat. En kijk nu. enkel Charleroi kan aanklampen. Bij de rest is er paniek. Of daar jammeren ze omdat hun supporters niet achter de ploeg staan op cruciale momenten. Zouden we er toch niet beter beginnen in geloven? Zouden we toch niet beter stilaan beseffen dat wij, samen met die elf op het veld, echt wel alles en iedereen kunnen omverblazen?


Let’s do this. Power to the people!


DE ESSENTIE

Gilles D. - 17 november 2017

Vrienden Clubsupporters, juicht ende danst, want tot in maart volgend jaar zijn we weer verlost van het interlandvoetbal. Een viertal maanden terug naar de essentie. Want dat verplichte nummertje dat verschillende keren door de strot van de voetbalsupporters geramd wordt, zo midden in het seizoen, ik ben er geen fan van. Landen waarvan je nog nooit gehoord hebt, die de halve wereld doorreizen om het dan vriendschappelijk tegen elkaar op te nemen. Boeit me niet.


En ja, ik weet het wel, er zijn zoals steeds uitzonderingen die de regel bevestigen. Beelden van zo’n typisch overvolle Engelse pub, waarbij de stamgasten ‘Let’s go fucking mental’ gewijs van een bierdouche worden voorzien bij een doelpunt van de Three Lions on a Shirt. Ja, dat is dan weer prachtig. Voetbalbeleving zoals het hoort. Of zo’n opperheld als Gigi Buffon, die met tranen in de ogen de uitschakeling verbijt. Een échte sportman. Maar over het algemeen... Die interlands? Nee, doe mij maar nog een herhaling van FC De Kampioenen.


“Hoezo, en onze Belgen dan?”, krijg ik dan vaak toegeworpen. Ja, vertel het mij, wat dan met onze Belgen? Wederom. Boeit me niet. En vroeger was dat geen probleem, tot voor een jaar of vier maalde niemand daar ook om. De Rode Duivels, daarvoor kreeg je tickets bij een volle spaarkaart in Delhaize. Een beetje zoals Sirkul het deed om ons stadion te vullen ten tijde dat De Boeck er trainer was. Maar die Rode Duivels, neen, daar ging echt niemand vrijwillig naartoe hoor. Dat was een straf bij wangedrag op het werk. Dan kwam de baas naar u met de melding: ‘jij moet volgende keer de klanten meenemen naar een match van de Duivels!’. Repressie waarvan zelfs de jonge ketjes in Brussel zouden terugdeinzen.


Vandaag de dag is dat volledig anders. Als je vandaag aangeeft niet actief te supporteren voor onze Rode Duivels, dan word je aangekeken alsof je op een andere planeet leeft, of opgezadeld zit met één of andere vreemde ziekte. Nochtans kan ik u heel makkelijk uitleggen waarom onze Belgische nationale ploeg me niet kan boeien. Heel simpel. Het hele sfeertje er rond is fake. En ik haat fake toestanden. Vier jaar geleden ging niemand erheen, en nu zeulen er plots tienduizenden zogezegde supporters naartoe. Een beetje hetzelfde verhaal zoals bij die provincieploeg uit Oost-Vlaanderen.


Die Rode Duivels. Families en vrienden die erheen trekken als avondje uit, gezellig lalala-sfeertje, lekker Mexican Waven in de 25e minuut bij een troosteloze 0-0 tussenstand tegen godbetert Japan. Echt, plezante ervaring zo’n wedstrijd meepikken. “Ach, flikker toch op man!”, zou de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen het weglachen. Maar hou jullie vast vrienden, want met het WK van volgende zomer voor de deur, mogen we ons stilaan weer opmaken voor carnavaltoestanden à la tricolore pruiken, van zolder gehaalde vlaggen, zwart-geel-rood geschminkte wangen of het ergst van allemaal: de spiegelhoezen in het verkeer. Iedereen Duivel. Zucht.


En deze week kwam er nog een reden bij om het hele zootje ongeregeld links te laten liggen. De door Polle Botox gesponsorde ‘Supportersclub 1895’ lanceerde namelijk een huilbrief, in een zoveelste niet al te subtiele poging om het Eurostadion te promoten. Een huilbrief waarin ze aanklaagden dat enkele supporters in Jan Breydel het tijdens de match van de Belgen tegen Japan hadden aangedurfd om Steven Defour uit te fluiten toen die op het veld kwam. Zie je wel, redeneerden ze, die toer van de Belgische stadions met de Rode Duivels, dat werkt niet. Het Eurostadion moet er komen. Dan zal dat niet meer gebeuren. “Ach, flikker toch op man!”. Defour, die wordt in gans ons land en door iedereen uitgefloten, van Genk tot Luik, Anderlecht en uiteraard Brugge. En dat is volledig z’n eigen schuld.


Gelukkig, weet ik wel, heb elk nadeel nog z’n voordeel. En ik weet inderdaad dat er ook positieve punten zijn aan die Duivelsgekte. Zo zal elk beetje van een horecazaak straks weer met gratis bier strooien bij goals en overwinningen van onze Belgen. En de loting zal hen wel weer gunstig gezind zijn, waarbij ze in de poules van het WK opnieuw zullen uitkomen tegen de Jannekes en Miekes der onzer aardbol. En in zo’n wedstrijden weet je dat die Lukaku de bal wel weer eens tegen z’n hoofd, knie of scheenbeen zal aangeschoten krijgen, waarna het leer tot ieders verbazing – inclusief die van de speler zelf – in het doel verdwijnt. En zo zullen de Belgen de poulefase opnieuw overleven, en zullen wij weer gratis drank scoren in onze favoriete herbergen. Driewerf hoera.


Maar laat ons nu maar snel terug gaan naar de essentie. Naar de Club van Brugge. Waar het ondanks het interland gewoel in de media ook weer een speciale week was. Met verjaardagen. Leuke, het 126-jarig bestaan van onze traditieclub. En minder leuke, het herdenken van het overlijden van onze succescoach aller tijden, Ernst Happel, deze week reeds 25 jaar geleden. Hij liet onze Club eind de jaren ’70 hoogdagen beleven en kneedde wellicht het beste elftal dat ooit op de Belgische velden te bewonderen viel. Wij, de jonge garde, moeten het enkel van beelden hebben en van de straffe verhalen van de oudere supporters rondom ons. Zoals het elke legende betaamt. Het draagt alleen maar bij tot de mystiek van z’n figuur. Tot de grootsheid van onze Club.


Laat ons maar snel terug gaan naar de essentie. Naar de Club van Brugge. Naar wat er echt toe doet. Komende zondag draait het weer om de knikkers. We hebben een zes punten kloof te verdedigen. Laat ons maar snel terug aan het werk gaan. Ivan Leko Bruges Mighty Army.


WE SHALL NOT BE MAUVED

Jim Neyt - 5 november 2017

Voor de laatste Brugse competitiezege in het Constant Vanden Stockstadion moeten we al terug naar de vorige eeuw. Toen kon Club de drie punten mee graaien op 9 september 1998. 2-3 werd het toen. Ruud Vormer zei daarop het volgende in Sport/Voetbalmagazine deze week: “Toen was ik tien! Geen idee waarom het niet lukt. Hier thuis nog wel, maar ginder niet. Het lijkt alsof ze tegen ons altijd iets meer geven. Maar dat doen wij hier ook. Vreemd. Je zal er toch eens een oplossing voor moeten vinden. Volle bak aanpakken, zou ik zeggen.“.


Inderdaad, met de juiste mentaliteit, want de vorige wedstrijd in het Brusselse ging Ruud letterlijk en figuurlijk over de rooie, doordat we toen amper ons spel konden spelen. Dat we het bij momenten opnieuw lastig zullen krijgen, is een feit, maar als ploeg moet je hieruit zien te geraken. Zo word er opnieuw vertrouwen gecreëerd in het team want anders pak je toch niet zoveel punten. Natuurlijk heb je in een wedstrijd af en toe wat geluk nodig, maar geluk dwing je af.


In een klassieker kan men altijd iets meer op eigen bodem, mede door steun van de supporters, enfin, toch vanuit onze kant. Want Anderlecht-icoon Jan Mulder zei zelf een tweetal weken terug dat het bij een thuiswedstrijd van de mauven net is alsof je in een bibliotheek speelt. Hij maakte de vergelijking met het publiek van Brugge, die wel weet de boel op te hitsen. Iets dat voor menig voetballiefhebber al langer duidelijk was, maar toch leuk om nog even aan te halen, Jan. We zullen dan ook binnen ongeveer een maand met plezier Hein en co verwelkomen en tonen hoe je wel een stadion kan laten kolken en daveren op zijn grondvesten. Eerst vandaag proberen een goed resultaat neer te zetten.


Want wat zou het toch goed voelen om verder uit te lopen op de grootste concurrent en met een overwinning zelfs een kloof van twaalf punten te slaan. In het andere geval moeten we in het achterhoofd houden dat er straks nog twee rechtstreekse confrontaties op het programma staan tegen de aartsvijand, die dan pas beslissend zullen zijn over de prijzen. Een match tegen de mauven, … het blijft iets bijzonders.


DE ROMANTIEK VAN VERVLOGEN TIJDEN

Gilles D. - 4 november 2017

Acht februari 2004. Ik zat toen in m’n laatste jaar van het middelbare onderwijs, sociale media bestonden nog niet, muziek werd nog op CD aangekocht en op m’n gsm toestel stonden nog vier letters per toets. Bij ons stond Dany Verlinden nog in doel, verdeelde Englebert het middenveld, en dienden Verheyen, Lange en Mendoza voor de doelpunten te zorgen. Om maar te zeggen dat het verdomd lang geleden is dat we Antwerp nog eens op bezoek kregen in het Jan Breydelstadion.


Niet enkel op het veld, maar ook ernaast is het een wedstrijd die steeds de gemoederen weet te beroeren. De beide harde kernen lusten elkaar rauw. En dat is beleefd uitgedrukt. In het collectors-item dat volgende week verschijnt over meer dan dertig jaar Brugse harde kern, het boek ‘East-Side Never Dies’, zullen ongetwijfeld meerdere pagina’s gewijd worden aan die rivaliteit. Bij het bekendmaken van de competitiekalender werd 22 oktober dan ook bij velen met stip in de agenda aangeduid. Ook bij de ordediensten trouwens. Maar met minder enthousiasme.


En ook al mag er dan een vijandschap zijn tussen onze beide ploegen, die voor sommige supporters zelfs verder gaat dan die tegen Anderlecht, toch moeten we bekennen dat er ook veel gelijkenissen zijn tussen onze clubs. Wederom op het veld - met strijdend voetbal, mannen met baarden die er hun kop voor leggen, harde beren veeleer dan technische dribbelaars – maar ook ernaast. De supporters, daarin zijn die van Club en Antwerp uniek. De trouw, de passie, de beleving. Volgend over land en zee.


Vandaag de dag is voetbal steeds meer commerce waarbij alles la-la-la en vooral plezant moet zijn. Ga maar eens naar de Rode Duivels kijken. Door velen wordt er meer plezier beleefd aan het schminken van de wangen en het zwaaien met de vlaggetjes dan aan wat zich op het veld afspeelt. In dat opzicht zijn grote delen van de supporters van Club en Antwerp diegene die nog enig weerwerk bieden. Wij zijn nog écht. Wij zijn nog datgene waar ik destijds als jong manneke van onder de indruk raakte. Dat Engels sfeertje. Mannen. Echte mannen. Rauw. Trots. Zingend. Hevig juichend, exploderend bij elk doelpunt. Vaak een hoek af en niet altijd binnen de lijntjes kleurend. Door de goegemeente veelal scheef bekeken, niet begrepen. Maar tenminste staand voor een identiteit en altijd het voetbal zelf – de essentie – voorop plaatsend.


En daarom ben ik maar wat blij dat een cultclub als Antwerp, met meer dan tienduizend trouwe volgelingen, na een helletocht van dertien jaar tweede klasse terug op het hoogste niveau speelt. Een meerwaarde voor onze competitie. Veel meer dan het zoveelste provincieploegje dat moet spelen voor beperkt gevulde tribunes met plaatselijke commerçanten en lokale jeugdbewegingen.

Zondag zal ons stadion weer kolken, zal de boel weer ontploffen. Zondag zullen we er even weer van kunnen proeven, zullen we het even weer voelen.


Die romantiek van vervlogen tijden.


TRUE PASSION IS POSITIVE PASSION

Jim Neyt - 28 oktober 2017

Wat is de verklaring van de huidige 30/36 in de vaderlandse competitie van onze geliefde Club? Is het omdat we geen Europees voetbal meer spelen en ons zo volledig kunnen concentreren op de Jupiler Pro League, met af en toe een bekerwedstrijd ertussen gepland? Ja, dat kan één van de verklaringen zijn, maar het is een aaneenschakeling van. We hebben inderdaad meer tijd om tactisch te trainen, doordat er in de week amper een wedstrijd op het programma staat. Het rotatiesysteem dat we kennen onder het tijdperk van Michel Preud’homme hoeft niet meer gebruikt te worden, waardoor er een ingespeeld elftal wordt gecreëerd. Spelers als Lior Refaelov en Jelle Vossen starten hierdoor sneller op de bank dan dat ze in de basis worden gedropt. Maar dat weet je als je over een spelerskern beschikt waar je ieder jaar van uitgaat dat ze op het Europees toneel verschijnen voor een langere periode dan dit seizoen.


De midweekwedstrijd op Genk was dan vooral in de eerste helft van een ander kaliber dan dat we gewend waren. Na een dik halfuur stonden de Limburgers in het voordeel qua doelkansen (vijf tegen één) en zat spelmaker Hans Vanaken niet in de wedstrijd. Even later volgde dan het doelpunt voor Racing Genk, op het einde van de eerste helft, door het gekende handelsmerk van Malinovsky. Club Brugge kwam na de rust met een ander gezicht uit de kleedkamer waar de gelijkmaker meer in de lucht hing dan de dubbele voorsprong voor Racing Genk, die er kwam op het einde van de tweede helft.


In de voorgaande wedstrijden waar we wel aan het langste eind wisten te trekken gaan vele trainingen aan vooraf waar de basis werd gelegd voor dit succes. Een training moet net als een wedstrijd voor Ivan Leko gezonde agressiviteit, grinta en strijdlust bevatten. Hij laat dan ook op geen enkel moment zijn spelers los. Jonge spelers worden door ancien Timmy Simons met ervaring geleid. Een moment dat me dan ook zal bijblijven is wanneer ik op een mooie zomerdag, in volle voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen, tijdens een wedstrijdvorm Ruud Vormer luidkeels naar Timmy Simons hoorde roepen: “Nog één keer ouwe, loop maar door!”. En Timmy raasde in zijn gekende loopstijl door het centrum en knalde vanop een afstand van zestien meter de bal heerlijk in de winkelhaak. Amusement alom bij de spelers.


Zondag spelen we dan tegen die andere Limburgers, Sint-Truiden. Waar Brandon Mechele onder Ivan Leko herrees en weinigen hadden gedacht dat hij dit niveau zou halen. Want Ivan Leko is geen trainer die kijkt naar namen, maar vooral kijkt wat er wordt gepresteerd op trainingen. Klasse! Daarnaast wil ik ook het woord ‘klasse’ gebruiken voor de crowdfunding die op één dag tijd het bedrag inzamelde voor Peter Depover, die slachtoffer werd van hooligans. We zijn verdomd één grote Blauw Zwarte familie die steeds van het Jan Breydelstadion een onneembare vesting proberen te maken op een positieve manier. En dat zullen we blijven doen want niemand maakt de naam van onze Club zwart. Mijn club, jouw club, onze club. Het is een passie, maar laat het een positieve passie blijven!


MAG ER NOG EMOTIE ZIJN?

Birger Vandendriessche - 16 oktober 2017

Wat hebben Anthony Limbombe, Andres Iniesta en Lionel Messi gemeen? Ja, u kan het al raden. De winning-goal scoren, truitje uitzwieren en geel incasseren. Toegegeven, de finale van het WK of de Spaanse Classico is nog iets anders dan, met alle respect, een uit-wedstrijd op KV Oostende. Maar mag er nog emotie zijn, ja?


In Het Nieuwsblad vandaag stond in een column te lezen dat de respectievelijke schrijver zijn hemd ook niet uittrekt na het schrijven van een topstuk. Wel, veel harder kan je een bal niet misslaan. Een doelpunt maken, is altijd leuk, maar in ‘the dying seconds’? Is het dan echt niet te begrijpen dat je even, door pure adrenaline, jezelf volledig verliest in het moment? Een wedstrijd beslissen in de slotseconden, dat is een heerlijk gevoel. Dat is even weg zijn van de wereld.


Ik heb het geluk gehad, zij het op een iets bescheidener niveau, dat enkele keren te mogen meemaken, maar ik vrees dat de schrijver nooit in deze bevoorrechte positie gezeten heeft, noch de scheidsrechter, want anders maak je geen vergelijking tussen appelen en peren of trek je geen gele kaart.


Jerome Nzolo ging ook ooit eens een gele kaart geven voor het uittrekken van het shirt na een doelpunt. Het was het doelpunt van Ivan Leko in de afscheidsmatch van François Sterchele. Leko trok zijn shirt met nummer 23 uit, legde het op de grond, knielde en sloeg zijn handen ten hemel. Gelukkig wezen de Westerlo-spelers Nzolo erop dat het niet het moment was om de regeltjes letterlijk toe te passen. Nzolo liet begaan, maar ging toch even tegen Leko zeggen dat het niet meer mocht. Dat is nu bijna 10 jaar geleden, maar ik vrees dat het gezond verstand nog altijd niet doorgedrongen is in het scheidsrechterskorps.


Ja, maar, dat zijn nu éénmaal de regels hoor ik de regelnichten in de verte al roepen en vermanend met het vingertje wijzen. De meest dwaze regel ooit in de geschiedenis van de sport. Even dwaas is het verbod om te vieren met de fans. Dat mocht Raheem Sterling aan den lijve ondervinden in het begin van het seizoen toen hij de winner lukte voor Man City en dat aan de boarding ging vieren met de meegereisde fans. Mike Dean schoof hem zijn 2e gele kaart onder de neus.


Trouwens, wie heeft die dwaze regel ooit uitgevonden? De volgevreten bobo’s van de FIFA uit Zürich. Zouden ze überhaupt wel weten of een bal vierkant of rond is? En zijn dat de mannen waar we slaafs elk opgelegd regeltje van gaan slikken? Zwarte maatpakken die niet eens beschaamd zijn dat malafide organisatiecomités werknemers, soms zelfs tot de dood, laten uitbuiten in de rush van megalomane stadionprojecten voor het WK voetbal. Gangsters die graag graaien in geldpotten en niet vies zijn van een omkoping meer of minder.


Tot slot, graag een oproep aan alle voetballers ter wereld. Bij elke belangrijke goal of meedogenloos schoon doelpunt, trek dat shirt uit! Spring over de boarding en vier het met de fans! Tot de dag dat emotie weer als normaal wordt beschouwd in onze prachtige volkssport genaamd voetbal.


STAND UP FOR THE BRUGES BOYS

Jim Neyt - 29 september 2017

De media, ze zijn altijd aanwezig wanneer het zowel goed als slecht gaat. Ze kunnen een ploeg de hemel in prijzen maar evengoed met de grond gelijk maken. Toch vond ik het opvallend dat voor de propagandawedstrijd op Mambour in bepaalde voetbaltalkshows zoals Extra Time en VISTA er amper iets werd gezegd over de positieve resultaten van Blauw Zwart. Natuurlijk ging de aandacht naar andere ploegen die steken lieten vallen zoals Oostende en Gent die vorige zomer nog Europese voorrondes mochten spelen net als Club Brugge maar het daar lieten afweten. Ivan Leko wist dan ook dat die uitschakeling hem de rest van het seizoen ging achtervolgen en men met argusogen ging bekijken. Maar Brugge herpakte zich in tegenstelling tot de kustploeg en de indianen waar Hein met zijn gekende handelsmerk voor de laatste keer zijn spelers uitzwaaide. Jammer Hein, we hadden het nochtans met plezier in jouw plaats willen doen nu zondag.


En inderdaad, de voorgaande wedstrijden waren niet van een hoogstaand niveau maar toch pakten we de punten. Zoals de tweede helft te Jan Breydel tegen de troepen van Yannick Ferrera, die eigenlijk niks meer voorstelde. Onderling begon er gemor te weerklinken in de tribunes en al hadden we opnieuw die 3 punten op zak toch ging je met een apart gevoel huiswaarts. Want als supporter mag wat zeg ik moet je kritisch zijn voor je ploeg. Er zijn altijd wel zaken die beter kunnen maar daarin moet je als ploeg groeien en dat gebeurde ook. Wat vooral de eerste helft op Charleroi illustreerde met dominant voetbal waar je op verplaatsing de tegenstander bij de keel grijpt en daardoor kansen creëert. Zo vallen de puzzelstukjes in elkaar en geraken de spelers vertrouwd aan het nieuwe systeem. Het was dan ook heerlijk om in de voetbalwebcast VISTA van Het Laatste Nieuws en Proximus 11 uit de mond van mauve manager Herman Van Holsbeeck het volgende te horen : “We kunnen er niet rond dat Club Brugge voor het ogenblik een machine is die elke wedstrijd wint.”. We mogen natuurlijk niet vergeten dat onze competitie een langgerekte voorbereiding is op de Plays-offs waar in tussentijd nog naar warmere oorden word gegaan op winterstage.


Nu, zondag staat voor het eerst Blue Army Day op het programma. Blue Army is ontstaan door Club-fans zoals jij en ik, die hun trouw en enthousiasme willen overbrengen in het stadion. Die fantastische tifo’s, waarbij duizenden supporters met trotsheid en gestrekte armen hun passie tonen, die worden gerealiseerd door vrijwilligers. Respect! Of twee jaar op rij voor een inferno te zorgen om u tegen te zeggen waar we met zen allen voor de wedstrijd tegen de Brusselse onze spelers oppeppen en iedereen de adrenaline door zijn lichaam voelt gieren. Hemels! Zondag willen we dan ook deze boodschap extra kracht bijzetten, want we blijven staan voor positief en passioneel supporteren. Zou het dan ook niet mooi zijn om dan in de 12de minuut allen recht te staan en luidkeels te zingen “Stand up for he Bruges boys” waar je om je heen kijkt en dezelfde passie waarneemt bij zowel jong als oud. Want de supporter naast je in de tribune waarmee je ooit in contact bent gekomen door dit spelletje, ja dat is de 12de man!


HELP! LEEDVERMAAK-ALARM

Fillou - 27 september 2017

Weet je waar ik bang van ben? Van leedvermaak. Het soort leedvermaak dat nadien als een Australisch werphout recht in je gezicht terugkeert, om exact te zijn. Maar het is echt niet makkelijk, eigenlijk zelfs zo goed als onmogelijk, om er dezer dagen niet heel even aan toe te geven. Eén ongecontroleerd moment van over-enthousiasme op sociale media, één slip-of-the-tongue aan de toog, één jolige kwinkslag bij de collega’s kan genoeg zijn om volgende week, binnen twee maanden of aan het einde van ’s lands voetbal play-offs het deksel pijnlijk op de neus te krijgen. En ik ben een man. Dus ben ik bang van pijn.


Maar je moet tegenwoordig als Clubsupporter toch over een bijzonder flinke dosis zelfcontrole beschikken om de voetjes op de grond en de mond dicht te houden. We herinneren ons allemaal de vrolijke fratsen van onze goeie vriend Hein die het bij de voorstelling van zijn indianenstam op de Gentse feesten nodig vond om te lachen met onze nul op achttien in de CL . “We weten na vorig jaar hoe moeilijk het is om nog maar één puntje in de Champions League te halen”, aldus hij-die-gaarne-met-zijn-armen-zwaait. Hij heeft nu zes punten in de Jupiler Pro League. Na acht gespeelde matchen. Dat is niet echt “vree wijs”. Maar wij zwijgen.


We herinneren ons ook de euforie in en om het Astridpark toen vorig jaar het lokale keurkorps de titel pakte. Het paarswitte volk had zich in de loop van het seizoen danig geroerd en schreeuwde halfweg de voetbaljaargang om het rituele slachten van hun met veel poeha ingelijfde topcoach. Maar Teo de Pool scoorde en trok hen uit het moeras. En zo keerde op de tonen van “We are anderl….” de arrogantie terug. De grote stap voorwaarts was gezet. Herman en Roger riepen in koor dat we dit jaar weer het echte rwajal sporting klup terug gingen zien. Paul Van Himst en Eddy Merckx knikten op de achtergrond geestdriftig. Intussen zitten hun topaankopen en huurlingen op de bank en is Weiler weg. Ze hebben drie keer gewonnen, maar moeten zich vooral troosten met de insidersverklaring dat de trainingen van hun potenzagende interimcoach top zijn. Maar wij zwijgen.


En intussen staat Club alleen aan de leiding van de voetbalcompetitie. Ja, we zijn Europees uitgeschakeld en iedereen met een blauwzwart hart krijgt een flinke opstoot van maagzuur als dat debacle nog ergens aangehaald wordt. Maar we groeien. En we blijven groeien. En dat zonder spraakmakende miljoenentransfers. Met een coach waar vriend, maar vooral vijand nogal lacherig over deed. Door alle kenners, in alle kranten en op alle zenders, afgeschreven als titelkandidaat. Club had de trein gemist. Er waren zelfs wat twijfels over het halen van Play-off 1. Genk zou ons tonen hoe modern voetbal gespeeld wordt. Gent en Anderlecht waren dé twee titelkandidaten, want kochten heel sterk in. En houd maar rekening met het gezonde bouwen van Zulte-Waregem en Charleroi. Nee, Club Brugge, dat zou niets worden dit jaar. Maar wij zwijgen.


Zondag komen Hein en zijn buffalo’s bij ons met de staart tussen hun benen op bezoek. Als hij er als opperhoofd nog zal bij zijn. Het is ongetwijfeld heerlijk om hem joelend en armen-zwaaiend naar de uitgang te begeleiden. Maar hopelijk komen er ook mooie gelegenheden om onze eigen coach te loven. We zijn twee maanden ver en ik vat hem heel graag in één woord samen: klasse. Daarover moeten we, als je ’t mij vraagt, helemaal niet zwijgen. Dat is geen leedvermaak. Dat is iemand geven wat hij verdient.


HEERLIJK TOCH, JOH?

Birger Vandendriessche - 17 september 2017

Rudy Willem Vormer, voor de voetbalwereld ‘Ruud’ Vormer. Geboren op 11 mei 1988 te Hoorn. Kleine Ruud zet zijn eerste stapjes in het voetbal bij De Blokkers in het hoge Noorden van Nederland. Via Hollandia, ook een amateurclub uit de gemeente Hoorn, komt hij terecht in de jeugdopleiding van AZ.


Op 18-jarige leeftijd volgt dan het officiële debuut onder de vleugels van niemand minder dan Louis Van Gaal. Na 2 seizoenen proeven van het profvoetbal mag Ruud transfervrij vertrekken naar Roda JC. Na 4 voetbaljaargangen heeft Ruud 128 wedstrijden en een stuk of 9 goals achter zijn naam staan voor de Limburgse club uit Kerkrade. Elftal van het jaar, een bronzen schoen op het gala van Profvoetballer van het jaar, ... kleine Ruud is groot geworden en klaar voor de stap naar een topclub. Feyenoord klopt aan de deur, maar een echt succesverhaal wordt het niet.


Op 1 september 2014 staat Rudy Willem Vormer aan de poorten van Jan Breydel. Blond haar achteruit golvend en strak in de gel. Hollandse zelfverzekerdheid, recht voor de raap. Klaar voor revanche. In zijn eerste seizoen voor Blauw-Zwart staat Ruud 7 keer aan het kanon in de Belgische Jupiler Pro League. Het winnende doelpunt in de kraker tegen de mauve in de PO’s van 2015 maakt Vormer voor het eerst een beetje cultheld. Dat en zijn (h)eerlijke interviews, maar vooral zijn mentaliteit op het veld. Borst vooruit en het truitje nat maken, iets waar Club-fans van houden. Ook in de verloren (titel)wedstrijd tegen kwek brengt hij Club 2x op gelijke hoogte. De 2-2 met een fraaie omhaal zelfs. En op dat moment zie je meteen wat Vormer typeert. Terwijl iedereen juicht, loopt Ruud als een gek naar de middenstip. Altijd op zoek naar de overwinning. Het vechtersbaasje in Ruud Vormer.


De naam Ruud Vormer valt een eerste keer vorig jaar in de PO’s. “Wat als Björn Engels deze zomer vertrekt?”. Ruud Vormer moet het worden, klinkt het unaniem. Op 31 augustus vertrekt Björn Engels naar Olympiakos. Anderhalf uur later is de knoop al doorgehakt. Ruud wordt de eerste buitenlander ooit die de eer krijgt om Blue Army te vertegenwoordigen. Niet omdat hij populair is of het een populaire beslissing zou zijn, maar omdat Ruud Vormer altijd voorop gaat in de strijd. Bekerwinnaar in 2015, Kampioen in 2016, aanvoerder sinds dit seizoen en sinds vandaag ook Blue Army-peter. Heerlijk toch, joh?


FRUSTRERENDE FRUSTRATIES

Gilles D. - 14 september 2017

Als ik me weer eens opjaagde in het voetbalgebeuren dat niet liep zoals gewenst, en die frustraties ventileerde, kreeg ik van één iemand vaak de volgende reactie: “Gille vent, ’t wordt tijd dat ge nen kleinen maakt ze, dat ge dat allemaal een beetje leert relativeren.”. Die kleinen is ondertussen onderweg, en kijk, een snertmatch zoals zaterdag op Moeskroen zorgt al voor minder inwendige strubbelingen dan dit vroeger het geval was. Het helemaal loslaten kan ik nog steeds niet, dat kon u lezen in m’n vorige blog. Maar er is beterschap. Hij had gelijk.


Op vandaag raak ik eerder gefrustreerd door de frustraties van m’n mede-supporters. Die frustraties die eigenlijk al een gans seizoen smeulen bij grote groepen, verspreid over het ganse stadion. Zij het nu bij thuis- dan wel uitwedstrijden. Na enkele minuten spelen voel je het al. De tweede verkeerde pass van gelijk welke speler en je hoort het volume gemor toenemen. Je ziet mensen rondom u onrustig op hun zitje schuiven. Links en rechts zie je al eens een wegwerpgebaar. En naarmate het algemene spel – of dat van bepaalde spelers – meer slordigheden gaat vertonen, hoor je al eens een awoert. De voorbije (competitie)wedstrijden werd die opborrelende zenuwachtigheid uiteindelijk de kop ingedrukt door de behaalde overwinningen. Zoals ik in een eerdere blog al schreef, het Brugse publiek is hondstrouw en ongelooflijk vergevingsgezind. Iets minder dan 72 uren na de Europese uitschakeling stak de Noord alweer een Mexican Wave in gang. Om maar te zeggen.


Vorige zaterdag was alles anders. Eerste competitienederlaag en het spel zat op de wagen. Wat was me dat na affluiten zeg? Het waren scènes alsof we in de zes voorbije matchen niet één keer wisten te winnen, we met amper 3 op 18 ergens onderaan de rangschikking bengelden, en dat alles de schuld van één man was: onze trainer. Nochtans is dergelijk scenario niet bij ons, maar in die andere provinciehoofdstad aan de orde. En toch. Agressieve wegwerpgebaren, boegeroep en zelfs een halfvolle pint richting z’n hoofd. Dat was het deel voor onze Ivan Leko na de zaterdagavond wedstrijd op Moeskroen. Push to add some drama. Zal het eventjes gaan ja?

We zitten met een jonge coach die de loodzware erfenis van MPH moet dragen. Die een quasi nieuwe, en zeer jonge groep moet vormen. De gemiddeld jongste groep in eerste klasse, las ik eerder deze week in de kranten. Leko vertrekt vanuit een misschien ambitieus, maar wel aantrekkelijk systeem van voetbal. Een systeem dat dus tijd nodig heeft om er bij de spelers in te slijpen, iets wat niet van vandaag op morgen lukt, iets wat met groeipijnen gepaard gaat. Maar in tegenstelling tot vorig seizoen, waar het aantal snertmatchen heus ook niet meer op twee handen te tellen was, ligt de schuld volgens velen nu niet meer bij de spelers. Nu heeft de trainer de boter gegeten. Tja.


We staan op vandaag met 15 op 18 na zes speeldagen, waarvan vier verplaatsingen. Bij die vier verplaatsingen zaten twee zwarte beesten voor onze Club, waar we telkens met de volle buit opnieuw vertrokken. Zoek ze maar hoor, de ex-trainers die de voorbije tien jaar met 6 op 6 terug op de bus kropen in Waregem en Kortrijk… In de stand staan we 7, 10 en 12 punten voor op die andere G5-ploegen. En toch voelt het in de tribunes soms aan alsof wij in een diepe crisis zitten. Ik begrijp het écht niet. Het is een algemene tendens, alles moet perfect zijn of er komt gemor bij het volk. Alsof sommigen na de prijzen die MPH wist te behalen als trainer, de 10 jaren miserie die daaraan vooraf gingen alweer vergeten zijn. Toen ging het er erger aan toe hoor.


Ach, ik schrijf hier niet om m’n mede-supporters te zeggen wat ze moeten doen. Ik wil geen vingerwijzende kleuterjuf spelen. Maar ik begrijp het gewoon niet. Ik vind die frustraties bij sommigen momenteel nogal frustrerend. Misschien moeten we met z’n allen eens stilstaan bij ons verwachtingspatroon. Het is soms alsof elke wedstrijd met een overtuigende, de tegenstander wegspelende 5-0 overwinning moet worden beëindigd om geen gemor te hebben.


Ik geloof in Ivan Leko. Ik geloof in zijn 3-5-2 systeem. Ik vind het in elk geval aantrekkelijk en het biedt een mooi potentieel. Dat die overgang bij de spelers niet volledig verteerd is na twee maanden, is niet meer dan logisch. Maar moet je het daarom overboord gooien?

Toen we op zoek gingen naar een nieuwe trainer enkele maanden geleden, was het voor iedereen een verrassing van formaat toen Ivan Leko plots werd voorgesteld. Zeker omdat ervoor enkele grote namen als gerucht werden opgevoerd. Frank De Boer om de belangrijkste te noemen. Die mocht eerder deze week z’n biezen pakken bij Crystal Palace en gaat de geschiedenisboeken in als de kortst zetelende trainer in de Premier League sinds het ontstaan ervan. Amper vier wedstrijden hield hij het vol, waarin z’n ploeg geen enkele keer kon winnen noch scoren. Zo zie je maar, namen zijn geen garantie op succes. Succes kan wel een naam maken.


Ik geloof in Ivan Leko. Laat hem, samen met het team, nog maar wat groeien. En steun hen daar ook in. Te beginnen morgenavond tegen Mechelen, opnieuw met z’n allen aanmoedigend achter het team. Ons stadion opnieuw laten bruisen. Daarmee raken we verder dan het zenuwachtige gemor na een verkeerde baltoets. Geloof me.


MEESTER, ZE DOEN HET WEER!

Birger Vandendriessche - 09 september 2017

De transferperiode is alweer achter de rug. Het prille begin van de herfst is in aantocht. Ja, het is september en de kindjes mogen weer naar school. Zo ook bij onze nationale pers blijkbaar. Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws zijn toch kranten die pretenderen kwaliteitsvol te zijn. Aan de hand van de voorbije weken, maanden, jaren heb ik daar toch sterke twijfels bij.


‘400.000 euro boete als Perbet of Rotariu speelt tegen Club’ kopte HLN deze week. ‘Club doet het wéér’ op de voorpagina van het sportkatern bij Het Nieuwsblad. Daar deden ze er nog een schepje bovenop en werd zelfs een rondvraag gedaan bij alle clubs die huurlingen hebben van Blauw-Zwart om te weten te komen welke prijs er werd afgesproken. Meteen werd er aan vastgehangen dat geen enkele andere Belgische club zulke constructies hanteert in zijn huurtransfers.


Zwakke journalistiek. Om te beginnen is een clausule in een huurtransfer geen boete, maar een overeenkomst tussen 2 partijen dat als aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt er een correcte prijs tegenover staat. Ik mag er toch vanuit gaan dat Zulte-Waregem, Moeskroen, Kortrijk en hun vertegenwoordigers dit getekend hebben met volle verstand en zonder dat Vincent Mannaert een pistool tegen hun slaap hield? Wel dan, get over it.


Bovendien mogen deze spelers opgesteld worden van Club Brugge. In tegenstelling tot wat er in Extra Time beweerd werd toen Zulte-Waregem Sander Coopman niet ‘mocht’ opstellen tegen Club Brugge. Correcter zou zijn: niet ‘wou’ opstellen, omdat het dan met geld over de brug moest komen. Zielig noemde Jan Mulder het. Beste Jan, ze mogen dus wel spelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het pré-speelverbod-tijdperk toen jouw ploeg wel zijn huurtransfers verbood om te spelen tegen hun broodheer. Hoeveel op de schaal van zielig zou je dat schatten, Jan?


Nu we toch over ethiek en mauve bezig zijn (raar om die 2 woorden in één zin te zien). Wist je dat Anderlecht Ibrahima Conté aan Zulte-Waregem verhuurde en Zulte-Waregem een bonus kreeg als Anderlecht kampioen zou spelen? Hoeveel spelers van Anderlecht zijn er verhuurd in het verleden, die op de loonlijst van Anderlecht nog stonden en dus ook een persoonlijke bonus kregen bij een titel? Waarom stond de pers toen niet op de barricades?


De mauve zijn er natuurlijk nooit vies van geweest om legale ‘omkoping’ toe te passen. Zo kregen in de jaren ’60 en ’70 de tegenstanders van andere titelconcurrenten, die toch niets meer op het spel hadden staan, motivatiepremies in de laatste wedstrijden van het seizoen. Ethisch verantwoord? Ach, zelfs illegale omkoping bleek geen brug te ver voor Constant Van den Stock. Lenen bij Van den Stock is als lenen bij een vriend en dan nog wel onder de toepasselijke slogan : Pas op, lenen kost geen geld!


Dus Rotariu, Perbet, Acolatse en zelfs Coopman mogen meespelen tegen Club Brugge, maar mits een vergoeding. Wie dat niet vindt kunnen, moet zich maar eens de vraag stellen of het onlogisch is dat je geld vraagt voor het gebruik van je eigendom. Blue Army zoekt nog een grote, leegstaande loods. Benieuwd of we ze gratis gaan vinden, want ja, wat niet gebruikt wordt, moet gratis weggegeven worden volgens onze nationale sportpers.


EUROPEES VOETBAL MOET JE VERDIENEN

Jim Neyt - 25 augustus 2017

Ik had het er al eens over gehad, voetbal en emotie. Iets dat niet uit te leggen is aan personen die geen liefde hebben voor dit spelletje. Toen ik een grote week terug in de gigantische voetbaltempel Camp Nou, een stadion dat zo’n kleine honderdduizend toeschouwers kan bezetten El Clásico bijwoonde merkte ik het volgende op. Naast de vele voetballiefhebbers zag ik er toeristen rondlopen die de passie voor het spelletje niet direct met de paplepel hebben meegekregen . Maar voetbal hoeft je geen bal te interesseren om toch te zien dat Messi een schitterende speling van de natuur is en dat het een voorrecht is om naar hem te kijken. Dit is fascinerend om te zien en tevens onweerstaanbaar. Ook voor degenen die op zich niet zo geïnteresseerd zijn in deze bezigheid. Het toont aan dat persoonlijkheden in een sport belangrijker zijn dan de sport zelf. Tenminste, als het aankomt op de popularisering van de betreffende sport.


Want onze passie, Blauw Zwart, stamnummer 3 die werd opgericht op 13 november 1891 is de verpersoonlijking van onze trots die we samen uitdragen. Hoe je het draait of keert als supporter kan je de week goed aanvatten als je ploeg het maximum van de punten haalt in de vaderlandse competitie en de play-off 1 kandidaten tijdelijk worden gedegradeerd tot play- off 2. Dan draag je een soort van trotsheid met je mee ! Trotsheid die donderdag serieus op de proef werd gesteld te Athene waar het alles of niks was. Een gelijkspel was immers voldoende om door te gaan naar de groepsfase van de Europa League maar dan moesten onze spelers met de juiste mentaliteit op het veld staan en bewijzen dat ze het waard zijn om Europees te spelen.


Qua tactische keuzes wil ik het er niet zo over hebben, ieder heeft zo zijn eigen mening over het spelletje. Maar het werd al snel duidelijk dat we niet moesten gaan speculeren op een gelijkspel in de hoofdstad van Griekenland. Want na amper 5 minuten knalde Klonaridis hard op de paal en in de herneming ging de bal gelukkig naast doel. Tot de twintigste minuut had Brugge zo’n grote zestig procent balbezit maar in voetbal koop je daar niks mee. Er was geen vertrouwen binnen de ploeg en de onzekerheid waarmee bepaalde passes werden gegeven deed pijn aan de ogen. Toen er enkele minuten later een penalty volgde aan de Griekse kant voelden we de bui al hangen. We werden op alle vlakken afgetroefd op eenvoudige wijze tegen een ploeg die zeker te kloppen was als de spelers hun niveau haalden en met de juiste mentaliteit op het veld stonden.


Onbegrijpelijk, als je het mij vraagt. Een club als Brugge hoort altijd in de groepsfase van Europa te zitten maar niet op deze manier. Op woensdagavond 26 juli stonden we na een kwartier spelen in de voorronde van de Champions League 2-0 voor tegen het Turkse Istanbul Basaksehir en was er geen wolkje aan de lucht. Nu, een maand later zijn we al Europees uitgeschakeld en komen de donderwolken richting Jan Breydel. Het kan snel keren in voetbal waar we ons helaas enkel en alleen nog maar kunnen focussen op de huidige competitie en de beker van België. Dat voelt raar aan, zo vroeg op het seizoen.


Nu, met Supersunday op het programma dit weekend waar we thuis de Rouches zullen ontvangen zal de beschamende vertoning van donderdag zeker worden aangehaald in en rond Jan Breydel. Maar supporter ben je in goede en slechte tijden zeggen ze dan. Toch hoop ik wanneer de spelers zondag het veld opgaan even denken aan de clubleuze: No Sweat/No Glory.TE SLAP

Gilles D - 25 augustus

Dooddoeners in de sportwereld, de voorbeelden zijn legio. Vooral bij slechte prestaties. Tennisspelers die het laten afweten, hebben het nadien steevast over het “niet in het juiste ritme raken” waardoor ze de wedstrijd verloren. Wielrenners die er op D-Day niet staan, spreken over “de goeie benen die ontbraken”. Maar dé dooddoeners na een slechte prestatie vind je toch in de voetbalwereld. Zo ook na gisteren weer. “We zijn te slap begonnen”.


Hoezo, te slap begonnen? Het is godverdomme jullie job! Wie o wie heeft bij dergelijke snertprestaties op z’n werk het recht om – ongestraft – met zo’n excuus op te draven? De Barista die in plaats van de fles melk een fles azijn bovenhaalt om z’n Caffè Latte te maken? De fabrieksarbeider die het te monteren stuk met twee in plaats van zes vijzen vastmaakt? Of de boekhoudkundige bediende die een factuur van € 83,75 verkeerdelijk inboekt als € 8.375 waardoor de ganse boekhouding in de soep draait? Zie je hen dan al afkomen, eens op het matje geroepen… “Goh. Ja. Just. Goh. Wel. ‘k Was die voormiddag wat slap begonnen”.


Kijk, als je op jaarbasis meer verdient dan wat velen onder ons ooit zullen kunnen bijeen sparen, en dat om amper twee keer per week – een gemiddelde dat we nu dus al niet meer zullen halen – te moeten presteren, dan heb je het récht niet om te slap te beginnen. Stenen kloten krijg ik van zo’n uitspraken. En dat doet zeer ... . Jullie waren gewoon slecht. Archie-slecht. Te kakken gezet voor gans Europa. Net zoals vorig jaar. Het is en was gewoon Club onwaardig.


Het mentaliteitsprobleem. Nog zo’n dooddoener waarover in de voetbalwereld vaak gepraat wordt. En iets wat op Club al jaren een probleem vormt. De ene keer alles. Opbouwen. Hoopgevend. En dan plots weer het grote niets. Gewone spelers met vedette-allures. Dat is echt niets voor ons hoor. Terug die voetjes op de grond graag. Als je als team jaar na jaar alles wint, dán mag je eens streken hebben. Maar dat is enkel weggelegd voor de Bayerns, Barça’s en Juventussen van deze wereld. Dat past en hoort niet bij Club Brugge.

Ach, wat ben ik ontgoocheld, wat ben ik kwaad. Mensen rondom mij zeggen al jaren dat ik het voetbal moet leren relativeren. Ik doe m’n best, maar op dagen als vandaag lukt me dat niet. Vandaag loop ik dan gewoon wat te nukken. Schrijf ik de frustraties van me af. Terwijl m’n stelregel normaal is om minstens 48 uren te laten passeren tussen het onaangename moment enerzijds en het tijdstip waarop ik daarover begin te schrijven anderzijds. Alles eerst wat laten bezinken. Ik doe m’n best, maar op dagen als vandaag lukt me dat niet.

Ik ga hier eindigen zoals ik begonnen ben, met een dooddoener. Ik verwacht snel ‘een reactie’ van spelers. Ja, van de spelers. In tegenstelling tot 90% van de Club supporters op Twitter en fora, weiger ik namelijk om Leko op de brandstapel te zetten. Akkoord, je kan u vragen stellen bij z’n wijziging van systeem – ‘het systeem’… nog zo’n dooddoener – net voor dé match van het jaar. Maar het is heus niet Leko z’n schuld dat de spelers als natte vodden op het veld stonden. In een nog niet zo ver verleden haalde MPH Europees 0 op 18 met zo goed als dezelfde kern, en dat was nu ook weer niet tegen ploegen die de Europese top uitmaken.


Neen, wat gisteren gebeurde kan voor mij niet louter in Leko z’n schoenen worden geschoven. De mentaliteit, dáár moet dringend verandering in komen. Als Michel het niet kon, en Leko het niet kan, dan zou pakweg Frank De Boer het ook niet kunnen. De sleutel, die ligt bij de spelers zelf. Het shirt van Club, dat krijg je niet, dat moet je verdienen! Reactie dus. Te beginnen nu zondag al, tegen Standard, op m’n verjaardag. Gelukkig hebben we een hondstrouw publiek. Bij winst zal het ongetwijfeld weer van je ‘Super Bruges! Looo loo loo lo lo looo’ zijn. Zonder mij deze keer. Wat de uitslag ook moge zijn, na het laatste fluit signaal ben ik weg. Richting kantine. Pinten drinken. Nog wat nukken, weet je wel.


VERDIENSTELIJKE GARNALEN

Fillou - 19 augustus 2017

“De Play-Offs stuwen ons voetbal vooruit! Het niveau van de competitie stijgt! Belgische clubs spelen weer een rol van betekenis in Europa!”

’s Lands top-analisten lopen mekaar voor de voeten om de Belgische competitieformule en de gevolgen daarvan op de relevantie van onze clubs in een internationale context te bewieroken. De titelstrijd is ultra-spannend en we hadden vorig seizoen zowaar twee elftallen die overwinterden. De rook van de vreugdevuren aan de Houba De Strooperlaan is zichtbaar tot in West-Vlaanderen.


Misschien is het een beetje een té somber vooruitzicht, maar ik vrees dat er dit jaar meer dan voldoende tranen zullen vloeien om dat vuur te doven. In Oostende konden ze nog enigszins de schijn ophouden tegen Marseille en zich troosten met de gedachte dat ze mooi, frivool en open voetbalden en verdienstelijk ten onder gingen tegen een Franse grootmacht. Dat Marseille kwam gisteren trouwens niet verder dan 1-1 tegen NK Domzale uit Slovenië, of Slovakije whatever. In Gent zijn de zakdoeken nog niet droog na de uitschakeling tegen SCR Altach. Daar in Oostenrijk zijn ze echter nog altijd niet uitgelachen. Zelfs niet na de thuisnederlaag (In Innsbruck, want die jongens hebben eigenlijk zelf geen echt stadion.) tegen Maccabi Tel-Aviv.


En ook in Brugge wordt een duit in het droevige zakje gedaan. Of traanvocht geplengd, zoals je wil. We hebben van een ploeg uit Istanboel waar zo goed als niemand al van gehoord had een toekomstige topper moeten maken, om de “pille” die we er van kregen, te vergoelijken. Istanbul Basaksehir, het speeltje van de lokale despoot, verloor deze week echter wel droog met 1-2 van Sevilla. Wie de wedstrijd tegen AEK Athene tot het einde uitgekeken heeft, is ook niet echt met een goed gevoel gaan slapen. De trotse competitieleider had na een kwartier al makkelijk 0-2 kunnen achter staan en voetbalde in de resterende 75 minuten bijzonder weinig mooie kansen bij mekaar. Volgende week wordt de kwalificatieknoop definitief doorgehakt, maar meer dan waarschijnlijk zijn hier en daar de data van de Europese wedstrijden al als beschikbaar in de agenda’s geschreven.


Resten dus nog de rechtstreeks geplaatsten om de driekleur te verdedigen. Voor Zulte-Waregem zit het daar wel snor want er zijn geen videorefs en Coopman zal mogen meespelen, aldus een moedige Francky Dury. Maar op onze goeie vrienden uit het Brusselse bijvoorbeeld, zit bij de loting iedereen die al één van hun wedstrijden dit seizoen gezien heeft, likkebaardend te wachten. Herman Van Holsbeeck zal wel weer zeggen dat ze voor de tweede plaats gaan, Michel Verscheuren toont zich op twitter meer dan waarschijnlijk rijmend en dichtend heel positief en de pers roemt vooraf het talent van Dendoncker, de looplijnen van Hanni en het inzicht van Kums. Maar als ze veel beter willen doen dan blauwzwart vorig jaar, zal Weiler ook wat extra boterhammen op het menu moeten zetten.


Nee, dat niveau van de Belgische competitie is helemaal niet omhoog. We worden wat overhoop geblazen door prijzen voor onze voetballers die in een volledig op hol geslagen voetbalwereld betaald worden. En ja, het is spannend. Logisch ook als je de voorsprong van het reguliere seizoen halveert net voor de laatste tien wedstrijden. Maar als je het nuchter bekijkt, zijn we gewoon een steeds kleiner wordende garnaal in de grote voetbalzee. De “verdienstelijke” exemplaren tegen Marseille of de buffalo’s in Wembley ten spijt. Dat wordt dus dit weekend focussen op het charmante derbygevoel in Kortrijk.


BARA BARÁ BERE BERÊ

Jim Neyt - 10 augustus 2017

José Izquierdo, je danste, toverde en fladderde de Brugse flanken af. De snelheid waarmee je de tegenstander overklaste was heerlijk om naar te kijken. Momenten waar je op je eentje in de Ghelamco Arena ons op weg zette naar de 14de landstitel. Of die keer te Leicester waar je jouw goal meepikte en er in het Brugse uitvak ‘Izquierdooo Izquierdooo Izquierdooo’ weerklonk zal ik nooit vergeten. We zagen je uitblinken, we zagen je genieten met als kers op de taart je persoonlijke bekroning, de Gouden Schoen. Wat was je trots! Maar je ontwapende gimlach begon de laatste weken trekken van nervositeit te vertonen. Dat is normaal als je in de toekomst een stapje verder wil in je carrière. We zullen je fratsen missen, maar met Emmanuel Bonaventure Dennis staat er een nieuwe publiekslieveling op.


Jos, we wensen je alle succes in het verdere verloop van uw carrière!


OOG VOOR DETAIL

Gilles D. - 10 augustus 2017

Reeds van toen ik nog een kind was, kon ik me al spelend opjagen wanneer bepaalde details niet goed zaten. Een spelend kind, dat is fantasie. Dat beweegt zichzelf voort in een bijeen gefantaseerde wereld waarin hij of zij, naargelang de spelsituatie, meestal een zeker beroep uitoefent dan wel als superheld de wereld behoedt van alle onheil. En toen reeds, waren ze voor mij zo belangrijk… Die details. Spelen, dat was het immers voor de grote mensen. Voor mij was het bittere ernst. Het moest net als écht zijn. En hoe kan het nu net als écht zijn, als die details niet goed zitten?


Don Diego de la Vega op TV z’n metamorfose naar Zorro zien maken, waarbij hij een soort zwarte bandana met ooggaten over gans z’n hoofd trok als masker, met daarop dan z’n hoed. De ontgoocheling was groot toen ik eindelijk ook zelf een Zorro kostuumpje kreeg. Een gewoon maskertje met elastieken rekkers om over uw hoofd te trekken? Maar dat zouden ze toch onmiddellijk zien dat het niet echt is? Dat het grote, op z’n achterpoten springende zwarte paard in m’n fantasiewereld al achterwege moest blijven, kon ik nog enigszins relativeren. Maar kunnen we er op z’n minst voor zorgen dat het masker goed zit?


Zo rond het vijfde leerjaar, toen m’n fascinatie voor het voetbalgebeuren en vooral Club Brugge in volle bloei stond, trok dat oog voor detail zich ook in die wereld door. En dan meer specifiek in de shirts waarmee de spelers op het strijdtoneel verschenen. M’n kamer hing vol met uit m’n ouders hun ochtendkrant gescheurde knipsels met spelers van Club. Spehar en Stanic waren net weg, het was Gert Claessens die op dat moment m’n aandacht trok. De op dat moment vaak scorende rugnummer 11 kwam je het meest tegen op de tientallen knipsels aan de muur van m’n kamer.


Toen reeds, als twaalfjarig ventje, maakte ik een gedetailleerde analyse van zijn shirt. Het was het seizoen ‘97-’98, Club speelde nog in Adidas shirts met de kop van het toenmalige Gemeentekrediet als hoofdsponsor vooraan. Achteraan stond een grote zwarte print van het Club logo over gans de rug, met daarin het witte rugnummer en erboven de spelersnaam. Onderaan in die geblokte rugnummers van dat seizoen, stond nog voluit ‘adidas’ geschreven. Zo, met kleine letters, nog geen logo met drie strepen. Die nummer 11 van Claessens werd met oog voor elk detail door mij nagetekend op papier, en uitgehangen in m’n kamer.


U merkt het, Zorro had m’n fantasiewereld ondertussen verlaten en werd volledig ingeruild voor voetballers van Club. De tuin van m’n grootouders als een bijeen gefantaseerd Jan Breydelstadion. De paal in de tuin die m’n grootmoeder haar wasdraden omhooghield was de rechter doelpaal, de haag waarin die draden verdwenen de linker. Het in hout aan het huis gebouwde staketsel, waarin de houtblokken voor de open haard lagen te wachten op hun verbranding, was de tribune met supporters. Ik dribbelde er, maakte er wereldgoals en liep er juichend ererondes door het stadion. Mijn stadion.


Eén iets ontbrak nog, een écht Clubshirt om mee te spelen. Toen ik me rond die leeftijd aansloot bij de plaatselijke voetbalploeg kon ik m’n ouders ervan overtuigen dat ik effectief wel zo een Clubshirt nodig had om te gaan trainen. En in die tijden, lang voor de Clubshop de hedendaagse online mogelijkheden bood, betekende dat dus gaan aankloppen bij de plaatselijke sportwinkel. De voetbalshirts van Club Brugge en van die uit Brussel werden er naast elkaar uitgestald. Van Premier League ploegen was er nog lang geen sprake, laat staan van zichzelf topploeg noemende provincieploegjes.


Ik koos uiteraard voor het Blauw-Zwarte thuisshirt en moest nog enkele dagen geduld oefenen voor de bedrukking. Ik koos voor de 11 van Claessens, maar met mijn eigen naam erboven gedrukt. M’n fantasiewereld, weet je nog... Slapeloze nachten, dagen die weken leken te duren. Maar eindelijk was het dan zover, eindelijk mocht ik m’n shirt gaan ophalen. Ik zie de man z’n gezicht nog voor me. “Het is klaar, ik ga het halen”. Hij verdween even langs achter in z’n winkel, en kwam terug binnen terwijl hij het shirt met z’n twee armen gestrekt voor zich uit hield. Eerst de voorkant tonend. Een glimlach maakte zich meester van m’n gezicht.


Toen hij het shirt omdraaide en de bedrukking toonde, werd die glimlach echter snel omgeruild voor een enorme ontgoocheling en ei zo na acute maagzweer. Hij had er namelijk z’n eigen variant van lettertype op gehangen. Geen geblokte 11 met onderaan ‘adidas’, maar een eigen ontwikkelde 11 bestaande uit dunne lijntjes die – bijna tegen elkaar geplakt – een 11 vormden. Beleefd, doch gefrustreerd verliet ik de winkel met het shirt waar ik zo lang naar verlangd had. Thuis volgde nog een tweede ontgoocheling, toen het shirt wijd uitgespreid op m’n bed lag en ik vergeleek met de foto’s uit de krantenknipsels aan m’n muren. Want waar waren die kleine Gemeentekrediet logo’s die de spelers op de mouwen van hun shirts droegen, eigenlijk op mijn shirt gebleven?


Dit overblijfsel uit m’n kindertijd trekt zich vandaag, ondertussen kop 20 jaar later, nog steeds door. Elke zomer opnieuw verlangen naar die nieuwe shirts. Sommigen geven er bij manier van spreken niets om, zolang ze maar Blauw-Zwart gestreept zijn. Voor mij echter is het een jaarlijks uitkijken naar het belangrijkste stukje textiel dat er is. Er is geen periode op het jaar waarbij ik het supportersforum meer afschuim, dan tijdens de weken waarbij het ‘new shirts’ topic hoogtij viert. Telkens weer benieuwd welke details erin gestoken zullen worden, benieuwd naar wat ze dat tikkeltje anders en hopelijk nóg mooier zullen maken dan het jaar voordien. En gelukkig, telkens in de wetenschap dat ze vandaag in de Clubshop gekocht kunnen worden mét alle details, en er bedrukt worden met het échte lettertype.


Mijn gefantaseerde tribunes van weleer werden ondertussen reeds lang geleden afgebroken, m’n nonkel bouwde er zijn huis op. En op een bal trap ik zelf al lang niet meer. Maar elk jaar opnieuw, is het aangekochte Clubshirt even een terugkeren naar m’n fantasiewereld van weleer. Even voel ik me dan weer speler. Nog altijd ga ik erin op. Toen ik recent het nieuwe Macron shirt ontving, stuurde ik prompt een foto met het shirt naar m’n vriendin, voorafgaand door de teasende woorden “Het is zover!!!”. Toen ze de uiteindelijke foto via WhatsApp opende, reageerde ze: “Ik denk altijd dat je de Lotto gewonnen hebt als je zoiets stuurt. Maar ja, voor u is dat een beetje zoals de Lotto winnen he.”,


met een breed lachende smiley achter … . Het nieuwe Clubshirt in de Clubshop: € 85. Een vriendin die zich kan inleven in uw fantasiewereld: onbetaalbaar.

LOLOLOLOLOLOOOOOOOO …, ZWIJG OVER BUFFALO

Fillou - 07 augustus 2017

Wie? Wie in godsnaam begint altijd weer met dat vervelende, belachelijke, onnozele “aaaaaanti buff…”? Wie haalt het telkens opnieuw in zijn of haar of het (genderneutraliteit!) hoofd om tégen een voetbalploeg uit Gent te beginnen zingen als wij tegen Eupen, Moeskroen of Beveren spelen? Wie heeft meteen na elk doelpunt van ons de reflex om te lullen over een voetbalclub van een kleine veertig km landinwaarts? Wie, ja wie is er verantwoordelijk voor dat ik enkele seconden na een doelpunt van Club hoofdschuddend opnieuw op mijn stoeltje zak?


Het was me wat, de hervatting van de competitie op Jan Breydel in jaargang 17-18. We waren nog geen half uur ver of in mijn buurt waren alle spelers al vakkundig door de mangel gehaald. Horvath omdat hij te traag de bal terug in het spel bracht, Engels en Mechele om hun gebrek aan voetballende kwaliteit, Touba om zijn positie, Vormer na een tackle, Simons omdat hij te oud is, Refaelov, Vossen en natuurlijk Ivan Leko. De eerste echte thuismatch sinds de playoffs enkele maanden geleden en het krediet was al op. Krot & companie. Awoe!


Maar we scoorden. En in de tweede helft nóg twee keer. En dus was het feest! En dus konden we allemaal samen van je “lololololololoooooo …” zingen. Toegegeven, anno 2017 is het de perfecte voetbalsong. Het is een makkelijk en evident ritme dat iedereen aan kan. Ook de toonaard waarin het gezongen wordt, is een haalbare kaart voor eenieder die al eens in de douche een zangstonde aanheft. Er zitten “lololoooo’s” in wat heden ten dage een topper is bij de jongen gasten. En los daarvan moet je maar twee woorden onthouden. Het klinkt goed, het galmt door het stadion, het brengt de Olympiavlakte in vervoering. Maar doe het niet! Laat het uit! Zing het in je auto of je bus als je daar in Gent aan die badkuip passeert, neurie het tijdens het joggen, leer het aan je papegaai of wieg er je kleine uk mee in slaap. Maar stop er mee als de Club voetbalt!


Tenzij we er een draai kunnen aan geven. En we er, ik doe maar een voorstel, “lololololololooooooo IIiiiii-Van-Lee-Kooooooo” of “lolololololooooooo Jos-Is-Kwer-Dooooo” kunnen van maken. “Lalalalalalaaaaaa – Toubaaaaa” of “leleleleleleleleeeee – Limbombeeee”, het rijmt ook. En het is allemaal stukken beter dan dat gedoe met die indianen van De Witte en Louwagie. Binnen drie weken spelen we thuis tegen Standard. Houden we er allemaal samen een beetje rekening mee? Bedankt.

IK BEN VOOR CLUB

Birger Vandendriessche - 05 augustus 2017

Al sinds mijn geboorte ben ik voor Club. De Club van Brugge. Blauw-Zwart, een mooiere kleurencombinatie bestaat er niet, toch? De liefde voor Club is onvoorwaardelijk. In goeie en in slechte tijden, altijd voor Club. Soms krijg ik de vraag hoe het zover is gekomen. Het antwoord is simpel : van vader op zoon doorgekregen.


Als kind was die liefde vooral een soort blind vertrouwen in Club. Op de speelplaats is het tussen kinderen altijd een opbod over wie de beste ploeg is. Hoongelach van de klasgenootjes bij een nederlaag, maar desondanks altijd voor Club. De ontgoocheling/euforie was dan des te groter als het niet/wel lukte om op het einde van het seizoen de titel te pakken.


Als tiener begin je alles in vraag te stellen, te rebelleren zelfs. Trainers of spelers moeten het ontgelden als Club niet goed speelt. Bestuursleden moeten opzij als Club geen prijs pakt. En als Club dan wel goed speelt en prijzen pakt, dan is dat eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. En toch, wat er ook gebeurt : altijd voor Club.


Als volwassene doorloop je die periodes meestal in sneltempo. Bij een nieuwe trainer of een nieuwe speler is er dat blind vertrouwen, maar dat kan snel omslaan. Je kijkt vooruit, je analyseert, je vergelijkt met het verleden. En je maakt een oordeel over wie of wat de oorzaak kan zijn. Zelfs als de voorspellingen tegenvallen, altijd voor Club.


Altijd voor Club. Met die mentaliteit ga ik elke keer naar Club gaan kijken. En dat is iets wat me van het hart moet. Waarom wordt er de laatste jaren zoveel gefixeerd op andere teams? Mijn supportershart bloedt als ik op de fandag de Noord anti-Buffalo of anti-mauve liedjes hoor zingen en geen “Hand in Hand, kameraden!”. Zelfs tijdens de Brugse Metten of de laatste away op Lokeren. Ja, Perbet is een ex-Buffalo en ja, Lokeren is niet beste vriendjes met Kwek. Who cares? WE ARE BRUGES!


Tuurlijk mag er gelachen worden met de concurrentie en tuurlijk mag er kritiek komen op beleid of keuzes van trainers, bestuursleden, spelers van Club. Nee, het moet zelfs, maar op de juiste momenten. Zodat Club er beter/groter van wordt. Van zodra de scheids de wedstrijd op gang blaast tot aan het laatste fluitsignaal, dan is het altijd voor Club! Wat er ook gebeurt.


Dat er in de wedstrijden tegen Kwek of mauve dan eens anti-gezang is, ook dat moet. Zelfs tot op of over het randje, maar toch niet tegen godbetert Lokeren of dit weekend Eupen? Daarom kameraden, morgen hand in hand voor de eerste thuismatch van Blauw-Zwart. Want een mooiere kleurencombinatie bestaat er toch niet? Dat heb ik althans zo toch doorgekregen van mijn vader.

THE BEGINNING IS ALWAYS THE HARDEST

Jim Neyt - 28 juli 2017

Het is nooit zoals het lijkt. Niet als het zeer goed gaat, evenmin als het slecht gaat. Nuance verkoopt niet, maar is soms nodig. Speelde Club Brugge afgelopen woensdag een belangrijke wedstrijd? Ja, want Europees wil je er toch altijd bijhoren en spelers willen zich meten met de top. Het zag er dan ook veelbelovend uit wanneer we na een dik kwartier al een 2-0 bonus op zak hadden, maar het besef was er dat we door dodelijke efficiënte ons nu niet mochten laten terugzakken, want een tegengoal is snel gemaakt.

Er viel dan ook enige opluchting toen we de rust ingingen zonder tegendoelpunt, want de Turken panikeerden niet en door hun rustige opbouw van achteruit was de 2-1 dichter dan de 3-0.


Hoe 90 minuten voetbal verschillende emoties oproepen, is niet uit te leggen aan personen die geen liefde hebben voor dit spelletje. Liefde, die soms kan overgaan in frustratie wanneer het verwachte gebeurd. Die verdomde tegengoal, 2-1. Met nog een halfuur te spelen zagen we aan de zijkant Izquierdo zijn blauw-zwart shirt aantrekken en hoopten we allen dat Jos nog eens loskwam op de flanken. De laatste weken is er heel wat geschreven over onze sterkhouders a la Björn Engels/José Izquierdo. Ivan Leko gaf daar het volgende antwoord op “In het algemeen is het nu niet het moment om over spelers individueel te spreken, want enkel het team telt nu.”.


Het team telt altijd en sommige spelers moeten beseffen dat het dankzij Club Brugge is dat ze in de toekomst een transfer kunnen verzilveren. Zolang een speler bij een Club is, moet hij zich ten volle geven en het egoïsme opzij zetten. Enkel op deze manier zal je het als speler ver schoppen. Denk maar terug aan Thomas Meunier, die van Virton uit de derde klasse kwam en Club Brugge misschien had kunnen beschouwen als het hoogtepunt uit zijn carrière. Maar hij verbaasde vriend en vijand door wat later uit te blinken bij de club van Nasser Al-Khelaïfi, de Qatarese eigenaar van PSG. Ja, spelers met zo’n ingesteldheid zullen het ver brengen.


Wat de toekomst zal brengen in uitgaande en inkomende transfers blijft een raadsel. Maar stilstaan is achteruitgaan. Zeker nu de vaderlandse competitie van start gaat. Dat we woensdagavond een knotsgekke wedstrijd hebben beleefd, is iets dat zeker is. De ene minuut denk je al aan de volgende tegenstander die Club eventueel kan loten in de laatste voorronde van de Champions League en de andere minuut kijk je radeloos voor je uit en stel je jezelf de vraag “Hoe is het mogelijk?”. Ja, dat is voetbal. Daarom met opgeheven hoofd en de blik vooruit: op naar Daknam! De liefde en de mooie momenten, die we al dankzij deze Club hebben beleefd, zullen nooit weggaan.

PRIDE AND PASSION

Birger Vandendriessche - 08 juli 2017

16 september 2003. Een doodgewone dinsdagavond zou je denken, maar om 20u43 gebeurde er iets speciaal. Iets wat de rest van mijn blauwzwarte supporterscarrière zou bepalen. En ook die van Blue Army. De openingsspeeldag van de Champions League was sowieso al een unieke belevenis. Die hymne en dat grote ronde spandoek op de middencirkel. Wetende dat heel Europa meekeek. Tegenstander was Celta de Vigo.


Enkele jaren ervoor hadden we een abonnement in de 214, maar ons moeder was de slechte weersomstandigheden een beetje beu geworden en wou naar de Noord-boven verhuizen. Goed, 224 werd het dus. Bedankt, moeder! Op die zomerse dinsdagavond in 2003 zakten we dus af voor een potje Champions League voetbal. Toen we aankwamen op onze plekken hing er een gekleurd blad op onze stoel. Mijn broer en ik hadden een wit papier, mijn moeder en vader een blauw exemplaar. Vreemd, wat kan hier de bedoeling van zijn? Opwarming, stress die opbouwt naar het begin van de match. Om exact 20u43 start de hymne. Rond ons begint de ene na de andere zijn geplooid blad open te vouwen en de lucht in te steken.


Blue Army was op dat moment 5 jaar oud en vooral gekend voor zijn passioneel enthousiasme tijdens het zingen op matchdagen. Af en toe ook eens tegen bestuurlijke schenen schoppen, uiteraard. En het fanzine om de supporter een stem te geven, maar ook zelf af en toe een geweten te schoppen (Wie herinnert zich de quoteringen van het publiek nog?). Dit was echter van een ander niveau qua sfeerbeleving. Dit was uniek en ik weet nog dat ik als kind achteraf op school heel fier ging vertellen tegen mijn maatjes dat ik een onderdeel was geweest van een tifo. Zij hadden echter geen flauw idee waarover het ging, want toen zaten internet en sociale media nog in het stenen tijdperk vergeleken met nu.


In de jaren die volgden op die bewuste 16 september is Blue Army zich verder blijven ontwikkelen. Tifo’s over meerdere tribunes, vlaggenacties, spandoeken, sfeeracties over het hele stadion. Zelfs wisseltifo’s en recent nog een stadion-wisseltifo. Elke keer weer een beetje beter, een beetje groter. En het meest fantastische gevoel daarbij als fan is dat je elke keer opnieuw een onderdeel bent van die familie. Of dat nu is door Blue Army te steunen door het kopen van een lidkaart, te komen helpen tijdens de voorbereidingen van een actie of door gewoonweg te zwaaien met een vlag of het openplooien en omhoogsteken van je tifoblad.


Winnen of niet, maar bij elke sfeeractie heb ik nog elke keer datzelfde gevoel van toen. Fierheid! Trots om onderdeel te zijn van de Clubfamilie. En niet onbelangrijk, een invloed te hebben op die 11 helden op het veld. We doen het niet om de pers te halen, maar om die 11 spelers in blauwzwart zichzelf te laten overstijgen. Om de tegenstander te tonen voor de match “Hier kunnen jullie niks komen rapen!”.


Blue Army heeft mijn jeugd en mijn supporterscarrière blauwzwart gekleurd. Bedankt, Bollie! Bedankt, Geert! Bedankt aan iedereen die de afgelopen 19 jaar een actieve rol heeft gespeeld bij Blue Army! Ik hoop dat ze ooit hetzelfde kunnen zeggen over ons, dat we kleur gegeven hebben aan de jeugd van nieuwe generaties Clubfans.

A NEW STORY BEGINS...

Jim Neyt - 08 juli 2017

Als kleine jongen raakte ik verbonden aan een Club. Een Club met een belevenis, iets dat voor het leven is. Ivan Leko was dan ook een speler die perfect de waarden illustreerde waar Brugge voor staat. Passie, agressiviteit, grinta, strijdlust zijn maar enkele kenmerken die bij hem steeds in het spel naar bovenkwamen. Een wedstrijd die dit perfect samenvatte was op woensdagavond 8 mei 2007 toen Club Brugge de terugwedstrijd speelde van de halve finale beker van België thuis tegen de Buffalo’s. Een kleine maand ervoor gingen we nog de boot in met 3-1 in het Jules Ottenstadion. Jan Breydel moest nu omgetoverd worden tot een ware heksenketel om toch nog die bekerfinale te bereiken.


Blauw-Zwart begon de wedstrijd furieus richting de 12de man en na een halfuur legt Nigeriaan Manasseh Ishiaku de bal van zo’n 18 meter heerlijk af met de hak naar Leko, die de bal in de rechterbovenhoek prikt. Het stadion kwam in extase en Ivan liep kussend met het Club embleem richting de spionkop. Op dat moment kan je heel de wereld aan en stroomt de adrenaline door je lichaam. Heerlijk! Eén goal was nu genoeg om die finaleplaats te bemachtigen. Men weet dat er op zo’n avonden magie in de lucht hangt en je later kan zeggen “Weet je nog die avond in Jan Breydel?”.


In de 49ste minuut volgde er dan een 2de apotheose wanneer die andere Kroaat Bosko Balaban de bal, op aangeven van Brian Priske, controleert in de zestien meter en twee seconden later de bal laag voorbij Frédéric Herpoel in de linkerbenedenhoek plaatst. 2-0 Club Brugge! Niks kon ons nu nog overkomen en we hielden mooi stand. Het was dan ook opmerkelijk hoe de frustratie van een heel jaar bij iedereen, die deel uitmaakt van de Brugse familie, van de schouders viel. Want het was het jaar waar zowel Marc Degryse, Emilio Ferrera en Franky Van der Elst hun ontslag kregen en het sportief niet van een leien dakje ging.


Ivan Leko heeft niet enkel een schitterende mentaliteit, maar ook het hart op de juiste plaats. Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen 2007/2008 thuis tegen KVC Westerlo scoorde hij de 1-0 via een vrije trap en trok meteen zijn wedstrijdshirt uit als eerbetoon voor zijn verongelukte ploegmaat en publiekslieveling François Sterchele. Knielend en met de twee wijsvingers naar de hemel gericht. Het is een beeld dat op mijn netvlies staat gebrand. Nu, negen jaar later, is Leko de nieuwe trainer van Bauw-Zwart. Steun zal hij zeker krijgen, want wij hoeven niet te baden in prijzen, maar prijzen deze Club!

DE OEFENMATCHEN

Gilles D. - 08 juli 2017

Zelf kan ik er maar van dromen, en algemeen genomen is het een luxe die weinigen genieten. Vier weken vakantie. Vier. Het moet van m’n studententijd geleden zijn dat ik nog een aaneenschakeling van vier weken zorgenvrij leven gekend heb. Na vier weken begon toen de voorbereiding op de tweede zit immers alweer. Soms zelfs reeds na twee weken, maar daarover ga ik hier niet verder uitweiden. Neen, de heren voetballers mogen écht niet klagen over hun verlofperiode, waarbij ze ons steevast jaloers maken met Instagram foto’s en stories, liggend aan het zwembad van de exclusievere Ibiza poolclub, met hun van – al dan niet natuurlijke – D-Cup voorziene WAG’s. En toch … .


Toch heb ik jaarlijks het gevoel dat dit tussenseizoen zo ongelooflijk snel voorbij vliegt. Net nu m’n vriendin het opnieuw gewoon is om een ‘ja’ te horen op de vraag of ik op zondag vrij ben, knallen de sportkranten en Club TV’s van deze wereld het nieuwe seizoen alweer helemaal op gang. Beelden van de eerste trainingen, binnenvallen op de kamer bij de spelers op het oefenkamp, interviews met de nieuwe trainer, van fora overgenomen geruchten over nakende transfers en weetjes over de pas getransfereerde nieuwe spelers. En uiteraard niet te vergeten: de planning van de oefenmatchen, wat voor mij gelijk staat met het eerste schooldag moment voor de voetbalsupporter.


Ja, ik hou wel van die periode die me steevast doet denken aan het 1 september-gevoel van toen we nog naar school gingen. Je hebt elkaar een tijd lang niet gezien door de vakantie, maar vandaag hervat alles weer. Zie je die bekende koppen terug en besef je dat je je opnieuw mag opmaken voor een jaar vol belevenissen waarover je soms nog heel lang kan navertellen. In die optiek is een voetbalseizoen uiteraard iets leuker om te hervatten dan de schoolperiode van weleer, maar toch zijn de gelijkenissen legio. De hervatting, het opnieuw afspreken met de maten om er samen naartoe te rijden. Terug die praatjes voor aanvang en tijdens de pauze van het serieuzere werk. Opnieuw de geuren opsnuiven die gepaard gaan met de plaats. Muffe klaslokalen en doordringende geuren uit de schoolkeuken, maakten plaats voor de geur van vers gemaaid gras en sigarettenrook op het voetbaltoneel.


Er valt onmiddellijk ook reeds een zekere spanning waar te nemen. Nog niet goed wetend wat het komende jaar allemaal zal brengen. Hoogstwaarschijnlijk zijn er enkele nieuwe jongens in de klas, anderen die ons dan weer zullen verlaten wegens verhuis naar andere scholen of verder nog, andere landen. Dit jaar wordt het zelfs nóg spannender, want voor het eerst sinds lang staat er ook een nieuwe leraar voor de klas. Benieuwd dus, nog niet goed wetend waar hij naartoe zal willen, hoe hij de leerstof zal overbrengen, welke stijl hij zal hanteren, hoe streng hij zal zijn.


En toch vond ik die eerste september zo’n leuke dag. Alles verloopt immers nog in een zeer ontspannen sfeertje. Die eerste schooldag stond, net als de oefenmatchen, gekend als een rustige aanloop naar meer. Er zit nog geen druk op de ketel. Het is een aftasten op alle vlakken. Nog geen ergernissen en iedereen komt nog goed overeen. De jongens die ons verlaten hebben zullen uiteraard gemist worden, maar we gaan er hoopvol van uit dat we evenveel plezier zullen beleven met de nieuwe jongens in de klas. Planningen worden reeds gemaakt, maar liefst ook nog niet teveel in detail. Want die eerste september, dat is toch zo een beetje de uitloper van de vakantie, niet?


In uw achterhoofd echter weerklinkt steeds luider dat stemmetje. Dat stemmetje dat u de keiharde waarheid influistert en u eraan herinnert dat de vakantie toch wel onherroepelijk voorbij is. Straks ligt er immers weer serieus werk op de plank, straks volgen er weer taken, volgen er weer serieuze tests. En dan zullen we er opnieuw moeten staan. Dan zal er weer resultaat moeten gehaald worden. Maar daar moeten we op vandaag nog niet aan denken, toch?


Ach, wat hield ik van die eerste september. Wat hou ik van die oefenmatchen.

IVAN LEKO'S BRUGES ARMY

Fillou - 08 juli 2017

Gedroomd dat wij de jongste weken al hebben. Gedroomd! Over internationale toptrainers die onze troepen zouden gaan leiden. De Boer. Ranieri. Franky Dury! Over wereldvoetballers (in de dop) die onze rangen zouden versterken. Onyekuru was zo goed als van ons (en niet gehuurd in één of andere dubieuze managers-constructie), sterkhouders, internationals, de meest wilde ideeën en voorstellen passeerden door de geruchtenmolen. Maar ook over spraakmakende transfers en vooral gigantische transfersommen. Met achttien miljoen voor Bjorn Engels en twintig miljoen voor “Joske” gingen we de zotste dingen kunnen doen. De dubbel in eigen land was een evidentie. Bayern, Juve, Barça en Real zouden met een bang hart onze komst afgewacht hebben.


Tot de pushberichten op onze telefoons het échte nieuws brachten en Clubgerelateerde Whatsap-groepen meteen in overdrive gingen. Ivan Leko is onze nieuwe trainer, onze kersverse middenvelder komt van KV Mechelen en de topspits die onze offensieve zorgen moet doen vergeten, is de in Gent uitgerangeerde Perbet. Drama en paniek. Vloeken en verwijten. “Ze zijn gek geworden in de Klokke, Bart en Vincent zijn niet alleen het Noorden, maar meteen ook alle andere windrichtingen kwijt!”


Is dat dan zo? Zijn onze bestuurders dan echt de hyper-gierige voetbalanalfabeten waarvoor ze in al dan niet virtuele cafépraat versleten worden? Wordt het écht Play-Off 2? Zakken we Europees opnieuw los door het ijs? Zijn onze concurrenten nu helemaal weg? Ach nee. Club is toch niet onze Club geworden omdat het elk jaar zeker kampioen wordt? Of omdat het investeert in overbetaalde salonvoetballers? Nee, blauwzwart zit in onze genen en in ons bloed om de kracht die er van uit gaat. We zijn trots op onze kleuren omwille van of dankzij de onverzettelijkheid van de Caje, van Gert Verheyen, van Raoul Lambert, … .


De Club die wij kennen en waarvoor we elke twee weken naar Jan Breydel afzakken is een Club die als het moet – samen met ons - los door een muur gaat. Misschien zijn we net daar veel zekerder van met Ivan Leko dan met De Boer. Misschien wordt Jordi Vanlerberghe wel één van onze nieuwe helden. Ja, misschien loopt onze vriend Perbet wel een gans seizoen met die fameuze gouden stier achteraan op zijn truitje.

De kans bestaat dat we de dubbel niet pakken dit jaar. En het zal moeten lukken dat Bayern, Juve, Barça en Real ons echt met een bang hart opwachten. Maar als wij elke week vuur en passie op het veld zien, worden we dan niet op onze wenken bediend? Ivan Leko’s Bruges Army …, laat maar komen.