free web site builder

ALLEMOALE THOPE: IVAN LEKO’S BRUGES ARMY!

16 december 2017

Woensdagavond, even voor zevenen, sommigen al onderweg naar Olympia, anderen vertrekkensklaar voor het bekertreffen tegen Sporting Charleroi, toen opeens het bericht de ronde deed dat de wedstrijd afgelast werd. In sommige wagens werd er eens stevig gevloekt, vooral voor die uit de regio Limburg/Antwerpen. “Konden ze dat niet wat vroeger aangekondigd hebben?” was een veelgestelde vraag, maar aan moeder natuur kan men natuurlijk weinig doen.


Een verstandige keuze bleek later toen men duidelijk werd hoe de grasmat in Jan Breydel er werkelijk bijlag. Vorige zondag werd een uur voor de competitiewedstrijd tegen Lokeren met man en macht nog sneeuw geruimd om onze jongens toch aan het werk te kunnen zien. Eerlijk, het is schrijnend om te zien hoe sommige speelvelden er ieder jaar rond deze periode bijliggen. Een nieuwe grasmat moet worden aangelegd, die al dan niet eerlijk wordt verdeeld met de groene buren. Het zal voer voor discussie blijven, maar als we qua modernisering blijven aanmodderen en er amper vooruitgang wordt geboekt, moet men er niet van verwonderd zijn dat men ons in het buitenland vierkant uitlacht. Het mooiste voorbeeld is de annulatie van het EK 2020 te Brussel, en zo mislopen we tussen de 130,6 en 160,8 miljoen euro qua opbrengsten voor het hele land.


Nu, dat bekervoetbal ... . Kranten titelden ‘Croky Cup geen publiekstrekker’. Inderdaad, het publiek zal pas massaal komen opdagen wanneer een trip naar de Heizel op het programma staat, maar de weg ernaar, tegen de soms kleinere ploegen, moet ook overwonnen worden. Door de wijziging van het loting-systeem, waardoor in de 1/8e finale de mauven al uitkwamen tegen de Luikenaars, ziet de bekerformule er al wat anders uit. Maar is het normaal dat vanaf de 1/16e finale de eersteklassers pas uitkomen tegen ploegen uit lagere klassen, terwijl in Engeland de eersteklassers al vroeger in actie komen. Hierdoor creëer je een wedstrijd zoals Sutton United-Arsenal, in de 1/8e finale van de FA Cup vorig seizoen, waar vedetten opeens terechtkomen in een ouderwetse kleedkamer. Nostalgie ten top. Iedere speler startte in zo’n kleedkamer zijn carrière, waar er amper ruimte was voor een volledige spelerskern, de verwarming met moeite werkte op koude winterdagen en in het midden een oud tafeltje stond die nog net een volle bak bier kon verdragen. Heerlijk toch, dat nostalgische gevoel! In België mag men tevreden zijn als er in de 1/8 finale nog maar één ploeg overschiet die niet tot die eersteklassers behoort. Dit jaar was er jammer genoeg geen plaats voor zo’n nostalgische avond, jammer.


Door al die winterse toestanden zou ik nog vergeten dat we zondag Hein met open armen zullen ontvangen. ‘De Brugse zwaaifeesten’. Hopelijk ben je er deze keer wel bij, Hein! Een klassieker thuis tegen de mauven is altijd iets bijzonders, met of zonder Deschacht of Theo, dat maakt op zich weinig uit. We moeten naar onszelf kijken zondag en niet naar het veld, maar die Brusselaars kapot spelen. Hoelang is het al geleden dat we een kloof van welgeteld dertien, ik herhaal, dertien punten konden slaan? Ja, binnen enkele maanden worden die punten gedeeld, maar een overwinning zondag zet ons nog een stapje dichter bij het beoogde doel.

THROWBACK: THE LEICESTER TRIP

3 december 2017

Op de nacht van maandag 21 november op dinsdag 22 november 2016 maakten een kleine 2000 blauw-zwarte supporters de oversteek met bus/boot/vliegtuig naar Engeland, waar even later de voorlaatste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League werd afgewerkt. De verrassende landskampioen van Engeland tegen de verdiende landskampioen van België: Leicester City-Club Brugge KV. Club ging op zoek naar zijn eerste punt(en) in deze Europese campagne, ondanks het feit dat er in voorgaande wedstrijden net dat tikkeltje geluk ontbrak om van die verdomde nul weg te geraken. De kansen die je krijgt in het kampioenenbal moeten dan ook afgemaakt worden, want anders krijg je het deksel op de neus. Maar de Champions League blijft het Disneyland voor volwassenen, waar je elke keer opnieuw kippenvel krijgt bij het horen van de hymne en trots bent dat jouw ploeg daar staat.


Met volle moed trokken we richting Leicester. We waren klaar om er opnieuw een feestje van te maken. Tijdens de woelige boottocht richting Dover vloeide het bier rijkelijk en werden de clubliederen al wat ingeoefend. We are following Bruges over land and sea. Vervolgens was het nog enkele uren op de bus vertoeven tot Leicester eindelijk in zicht was. Café Bruxelles werd voor de gelegenheid omgetoverd tot Café Brugeois en de ontvangst was dan ook hartelijk. De bobby’s gingen gewillig op de foto en waren naast het reuzenrat de attractie bij uitstek. Het was dan ook een fantastisch moment wanneer een bobby zijn smartphone boven haalde en al springend tussen de blauw-zwarte menigte begon te filmen. Toen we wat later als één kolonne richting het King Power Stadium wandelden en de verlichting zichtbaar werd van het stadion voelde je de spanning stijgen.


Het was dan ook zuur toen na 5 minuten Okazaki de score voor Leicester opende en we al vroeg tegen een achterstand aankeken. Wanneer Riyad Mahrez er na een halfuur via een strafschop 2-0 van maakte bleven we onze geliefde Club steunen. En ja hoor, in de tweede helft kwam Jos los en liep de rechterflank aan flarden om er op knappe wijze 2-1 van te maken. “Izquierdooo izquierdooo Izquierdooo” weergalmde uit het uitvak. Niet alleen Jos kwam los, maar gedurende het vervolg van de tweede helft domineerde onze ploeg en verdienden we op basis daarvan zeker meer. Desondanks het verlies en de 0/18 in de Champions League campagne waren we trots op de geleverde prestatie in de 2de helft. Wat volgde was een indrukwekkende samenzang: “We love you Bruges, we do. We love you Bruges, we do. We love you Bruges, we do. Oooh Bruges we love you!”.


Wat ik vooral heb geleerd uit deze Europese verplaatsing was de trots en passie van iedere Clubsupporter, die nooit zal vergaan. De onvoorwaardelijke steun die uit het blauw-zwarte vak kwam en geregeld het Engelse publiek overstemde. Ja, daarom ben ik Club-supporter!


WE SHALL NOT BE MAUVED

5 november 2017

Voor de laatste Brugse competitiezege in het Constant Vanden Stockstadion moeten we al terug naar de vorige eeuw. Toen kon Club de drie punten mee graaien op 9 september 1998. 2-3 werd het toen. Ruud Vormer zei daarop het volgende in Sport/Voetbalmagazine deze week: “Toen was ik tien! Geen idee waarom het niet lukt. Hier thuis nog wel, maar ginder niet. Het lijkt alsof ze tegen ons altijd iets meer geven. Maar dat doen wij hier ook. Vreemd. Je zal er toch eens een oplossing voor moeten vinden. Volle bak aanpakken, zou ik zeggen.“.


Inderdaad, met de juiste mentaliteit, want de vorige wedstrijd in het Brusselse ging Ruud letterlijk en figuurlijk over de rooie, doordat we toen amper ons spel konden spelen. Dat we het bij momenten opnieuw lastig zullen krijgen, is een feit, maar als ploeg moet je hieruit zien te geraken. Zo word er opnieuw vertrouwen gecreëerd in het team want anders pak je toch niet zoveel punten. Natuurlijk heb je in een wedstrijd af en toe wat geluk nodig, maar geluk dwing je af.


In een klassieker kan men altijd iets meer op eigen bodem, mede door steun van de supporters, enfin, toch vanuit onze kant. Want Anderlecht-icoon Jan Mulder zei zelf een tweetal weken terug dat het bij een thuiswedstrijd van de mauven net is alsof je in een bibliotheek speelt. Hij maakte de vergelijking met het publiek van Brugge, die wel weet de boel op te hitsen. Iets dat voor menig voetballiefhebber al langer duidelijk was, maar toch leuk om nog even aan te halen, Jan. We zullen dan ook binnen ongeveer een maand met plezier Hein en co verwelkomen en tonen hoe je wel een stadion kan laten kolken en daveren op zijn grondvesten. Eerst vandaag proberen een goed resultaat neer te zetten.


Want wat zou het toch goed voelen om verder uit te lopen op de grootste concurrent en met een overwinning zelfs een kloof van twaalf punten te slaan. In het andere geval moeten we in het achterhoofd houden dat er straks nog twee rechtstreekse confrontaties op het programma staan tegen de aartsvijand, die dan pas beslissend zullen zijn over de prijzen. Een match tegen de mauven, … het blijft iets bijzonders.


TRUE PASSION IS POSITIVE PASSION

28 oktober 2017

Wat is de verklaring van de huidige 30/36 in de vaderlandse competitie van onze geliefde Club? Is het omdat we geen Europees voetbal meer spelen en ons zo volledig kunnen concentreren op de Jupiler Pro League, met af en toe een bekerwedstrijd ertussen gepland? Ja, dat kan één van de verklaringen zijn, maar het is een aaneenschakeling van. We hebben inderdaad meer tijd om tactisch te trainen, doordat er in de week amper een wedstrijd op het programma staat. Het rotatiesysteem dat we kennen onder het tijdperk van Michel Preud’homme hoeft niet meer gebruikt te worden, waardoor er een ingespeeld elftal wordt gecreëerd. Spelers als Lior Refaelov en Jelle Vossen starten hierdoor sneller op de bank dan dat ze in de basis worden gedropt. Maar dat weet je als je over een spelerskern beschikt waar je ieder jaar van uitgaat dat ze op het Europees toneel verschijnen voor een langere periode dan dit seizoen.


De midweekwedstrijd op Genk was dan vooral in de eerste helft van een ander kaliber dan dat we gewend waren. Na een dik halfuur stonden de Limburgers in het voordeel qua doelkansen (vijf tegen één) en zat spelmaker Hans Vanaken niet in de wedstrijd. Even later volgde dan het doelpunt voor Racing Genk, op het einde van de eerste helft, door het gekende handelsmerk van Malinovsky. Club Brugge kwam na de rust met een ander gezicht uit de kleedkamer waar de gelijkmaker meer in de lucht hing dan de dubbele voorsprong voor Racing Genk, die er kwam op het einde van de tweede helft.


In de voorgaande wedstrijden waar we wel aan het langste eind wisten te trekken gaan vele trainingen aan vooraf waar de basis werd gelegd voor dit succes. Een training moet net als een wedstrijd voor Ivan Leko gezonde agressiviteit, grinta en strijdlust bevatten. Hij laat dan ook op geen enkel moment zijn spelers los. Jonge spelers worden door ancien Timmy Simons met ervaring geleid. Een moment dat me dan ook zal bijblijven is wanneer ik op een mooie zomerdag, in volle voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen, tijdens een wedstrijdvorm Ruud Vormer luidkeels naar Timmy Simons hoorde roepen: “Nog één keer ouwe, loop maar door!”. En Timmy raasde in zijn gekende loopstijl door het centrum en knalde vanop een afstand van zestien meter de bal heerlijk in de winkelhaak. Amusement alom bij de spelers.


Zondag spelen we dan tegen die andere Limburgers, Sint-Truiden. Waar Brandon Mechele onder Ivan Leko herrees en weinigen hadden gedacht dat hij dit niveau zou halen. Want Ivan Leko is geen trainer die kijkt naar namen, maar vooral kijkt wat er wordt gepresteerd op trainingen. Klasse! Daarnaast wil ik ook het woord ‘klasse’ gebruiken voor de crowdfunding die op één dag tijd het bedrag inzamelde voor Peter Depover, die slachtoffer werd van hooligans. We zijn verdomd één grote Blauw Zwarte familie die steeds van het Jan Breydelstadion een onneembare vesting proberen te maken op een positieve manier. En dat zullen we blijven doen want niemand maakt de naam van onze Club zwart. Mijn club, jouw club, onze club. Het is een passie, maar laat het een positieve passie blijven!


STAND UP FOR THE BRUGES BOYS

29 september 2017

De media, ze zijn altijd aanwezig wanneer het zowel goed als slecht gaat. Ze kunnen een ploeg de hemel in prijzen maar evengoed met de grond gelijk maken. Toch vond ik het opvallend dat voor de propagandawedstrijd op Mambour in bepaalde voetbaltalkshows zoals Extra Time en VISTA er amper iets werd gezegd over de positieve resultaten van Blauw Zwart. Natuurlijk ging de aandacht naar andere ploegen die steken lieten vallen zoals Oostende en Gent die vorige zomer nog Europese voorrondes mochten spelen net als Club Brugge maar het daar lieten afweten. Ivan Leko wist dan ook dat die uitschakeling hem de rest van het seizoen ging achtervolgen en men met argusogen ging bekijken. Maar Brugge herpakte zich in tegenstelling tot de kustploeg en de indianen waar Hein met zijn gekende handelsmerk voor de laatste keer zijn spelers uitzwaaide. Jammer Hein, we hadden het nochtans met plezier in jouw plaats willen doen nu zondag.


En inderdaad, de voorgaande wedstrijden waren niet van een hoogstaand niveau maar toch pakten we de punten. Zoals de tweede helft te Jan Breydel tegen de troepen van Yannick Ferrera, die eigenlijk niks meer voorstelde. Onderling begon er gemor te weerklinken in de tribunes en al hadden we opnieuw die 3 punten op zak toch ging je met een apart gevoel huiswaarts. Want als supporter mag wat zeg ik moet je kritisch zijn voor je ploeg. Er zijn altijd wel zaken die beter kunnen maar daarin moet je als ploeg groeien en dat gebeurde ook. Wat vooral de eerste helft op Charleroi illustreerde met dominant voetbal waar je op verplaatsing de tegenstander bij de keel grijpt en daardoor kansen creëert. Zo vallen de puzzelstukjes in elkaar en geraken de spelers vertrouwd aan het nieuwe systeem. Het was dan ook heerlijk om in de voetbalwebcast VISTA van Het Laatste Nieuws en Proximus 11 uit de mond van mauve manager Herman Van Holsbeeck het volgende te horen : “We kunnen er niet rond dat Club Brugge voor het ogenblik een machine is die elke wedstrijd wint.”. We mogen natuurlijk niet vergeten dat onze competitie een langgerekte voorbereiding is op de Plays-offs waar in tussentijd nog naar warmere oorden word gegaan op winterstage.


Nu, zondag staat voor het eerst Blue Army Day op het programma. Blue Army is ontstaan door Club-fans zoals jij en ik, die hun trouw en enthousiasme willen overbrengen in het stadion. Die fantastische tifo’s, waarbij duizenden supporters met trotsheid en gestrekte armen hun passie tonen, die worden gerealiseerd door vrijwilligers. Respect! Of twee jaar op rij voor een inferno te zorgen om u tegen te zeggen waar we met zen allen voor de wedstrijd tegen de Brusselse onze spelers oppeppen en iedereen de adrenaline door zijn lichaam voelt gieren. Hemels! Zondag willen we dan ook deze boodschap extra kracht bijzetten, want we blijven staan voor positief en passioneel supporteren. Zou het dan ook niet mooi zijn om dan in de 12de minuut allen recht te staan en luidkeels te zingen “Stand up for he Bruges boys” waar je om je heen kijkt en dezelfde passie waarneemt bij zowel jong als oud. Want de supporter naast je in de tribune waarmee je ooit in contact bent gekomen door dit spelletje, ja dat is de 12de man!


EUROPEES VOETBAL MOET JE VERDIENEN

25 augustus 2017

Ik had het er al eens over gehad, voetbal en emotie. Iets dat niet uit te leggen is aan personen die geen liefde hebben voor dit spelletje. Toen ik een grote week terug in de gigantische voetbaltempel Camp Nou, een stadion dat zo’n kleine honderdduizend toeschouwers kan bezetten El Clásico bijwoonde merkte ik het volgende op. Naast de vele voetballiefhebbers zag ik er toeristen rondlopen die de passie voor het spelletje niet direct met de paplepel hebben meegekregen . Maar voetbal hoeft je geen bal te interesseren om toch te zien dat Messi een schitterende speling van de natuur is en dat het een voorrecht is om naar hem te kijken. Dit is fascinerend om te zien en tevens onweerstaanbaar. Ook voor degenen die op zich niet zo geïnteresseerd zijn in deze bezigheid. Het toont aan dat persoonlijkheden in een sport belangrijker zijn dan de sport zelf. Tenminste, als het aankomt op de popularisering van de betreffende sport.


Want onze passie, Blauw Zwart, stamnummer 3 die werd opgericht op 13 november 1891 is de verpersoonlijking van onze trots die we samen uitdragen. Hoe je het draait of keert als supporter kan je de week goed aanvatten als je ploeg het maximum van de punten haalt in de vaderlandse competitie en de play-off 1 kandidaten tijdelijk worden gedegradeerd tot play- off 2. Dan draag je een soort van trotsheid met je mee ! Trotsheid die donderdag serieus op de proef werd gesteld te Athene waar het alles of niks was. Een gelijkspel was immers voldoende om door te gaan naar de groepsfase van de Europa League maar dan moesten onze spelers met de juiste mentaliteit op het veld staan en bewijzen dat ze het waard zijn om Europees te spelen.


Qua tactische keuzes wil ik het er niet zo over hebben, ieder heeft zo zijn eigen mening over het spelletje. Maar het werd al snel duidelijk dat we niet moesten gaan speculeren op een gelijkspel in de hoofdstad van Griekenland. Want na amper 5 minuten knalde Klonaridis hard op de paal en in de herneming ging de bal gelukkig naast doel. Tot de twintigste minuut had Brugge zo’n grote zestig procent balbezit maar in voetbal koop je daar niks mee. Er was geen vertrouwen binnen de ploeg en de onzekerheid waarmee bepaalde passes werden gegeven deed pijn aan de ogen. Toen er enkele minuten later een penalty volgde aan de Griekse kant voelden we de bui al hangen. We werden op alle vlakken afgetroefd op eenvoudige wijze tegen een ploeg die zeker te kloppen was als de spelers hun niveau haalden en met de juiste mentaliteit op het veld stonden.


Onbegrijpelijk, als je het mij vraagt. Een club als Brugge hoort altijd in de groepsfase van Europa te zitten maar niet op deze manier. Op woensdagavond 26 juli stonden we na een kwartier spelen in de voorronde van de Champions League 2-0 voor tegen het Turkse Istanbul Basaksehir en was er geen wolkje aan de lucht. Nu, een maand later zijn we al Europees uitgeschakeld en komen de donderwolken richting Jan Breydel. Het kan snel keren in voetbal waar we ons helaas enkel en alleen nog maar kunnen focussen op de huidige competitie en de beker van België. Dat voelt raar aan, zo vroeg op het seizoen.


Nu, met Supersunday op het programma dit weekend waar we thuis de Rouches zullen ontvangen zal de beschamende vertoning van donderdag zeker worden aangehaald in en rond Jan Breydel. Maar supporter ben je in goede en slechte tijden zeggen ze dan. Toch hoop ik wanneer de spelers zondag het veld opgaan even denken aan de clubleuze: No Sweat/No Glory.BARA BARÁ BERE BERÊ

10 augustus 2017

José Izquierdo, je danste, toverde en fladderde de Brugse flanken af. De snelheid waarmee je de tegenstander overklaste was heerlijk om naar te kijken. Momenten waar je op je eentje in de Ghelamco Arena ons op weg zette naar de 14de landstitel. Of die keer te Leicester waar je jouw goal meepikte en er in het Brugse uitvak ‘Izquierdooo Izquierdooo Izquierdooo’ weerklonk zal ik nooit vergeten. We zagen je uitblinken, we zagen je genieten met als kers op de taart je persoonlijke bekroning, de Gouden Schoen. Wat was je trots! Maar je ontwapende gimlach begon de laatste weken trekken van nervositeit te vertonen. Dat is normaal als je in de toekomst een stapje verder wil in je carrière. We zullen je fratsen missen, maar met Emmanuel Bonaventure Dennis staat er een nieuwe publiekslieveling op.


Jos, we wensen je alle succes in het verdere verloop van uw carrière!


THE BEGINNING IS ALWAYS THE HARDEST

28 juli 2017

Het is nooit zoals het lijkt. Niet als het zeer goed gaat, evenmin als het slecht gaat. Nuance verkoopt niet, maar is soms nodig. Speelde Club Brugge afgelopen woensdag een belangrijke wedstrijd? Ja, want Europees wil je er toch altijd bijhoren en spelers willen zich meten met de top. Het zag er dan ook veelbelovend uit wanneer we na een dik kwartier al een 2-0 bonus op zak hadden, maar het besef was er dat we door dodelijke efficiënte ons nu niet mochten laten terugzakken, want een tegengoal is snel gemaakt.

Er viel dan ook enige opluchting toen we de rust ingingen zonder tegendoelpunt, want de Turken panikeerden niet en door hun rustige opbouw van achteruit was de 2-1 dichter dan de 3-0.


Hoe 90 minuten voetbal verschillende emoties oproepen, is niet uit te leggen aan personen die geen liefde hebben voor dit spelletje. Liefde, die soms kan overgaan in frustratie wanneer het verwachte gebeurd. Die verdomde tegengoal, 2-1. Met nog een halfuur te spelen zagen we aan de zijkant Izquierdo zijn blauw-zwart shirt aantrekken en hoopten we allen dat Jos nog eens loskwam op de flanken. De laatste weken is er heel wat geschreven over onze sterkhouders a la Björn Engels/José Izquierdo. Ivan Leko gaf daar het volgende antwoord op “In het algemeen is het nu niet het moment om over spelers individueel te spreken, want enkel het team telt nu.”.


Het team telt altijd en sommige spelers moeten beseffen dat het dankzij Club Brugge is dat ze in de toekomst een transfer kunnen verzilveren. Zolang een speler bij een Club is, moet hij zich ten volle geven en het egoïsme opzij zetten. Enkel op deze manier zal je het als speler ver schoppen. Denk maar terug aan Thomas Meunier, die van Virton uit de derde klasse kwam en Club Brugge misschien had kunnen beschouwen als het hoogtepunt uit zijn carrière. Maar hij verbaasde vriend en vijand door wat later uit te blinken bij de club van Nasser Al-Khelaïfi, de Qatarese eigenaar van PSG. Ja, spelers met zo’n ingesteldheid zullen het ver brengen.


Wat de toekomst zal brengen in uitgaande en inkomende transfers blijft een raadsel. Maar stilstaan is achteruitgaan. Zeker nu de vaderlandse competitie van start gaat. Dat we woensdagavond een knotsgekke wedstrijd hebben beleefd, is iets dat zeker is. De ene minuut denk je al aan de volgende tegenstander die Club eventueel kan loten in de laatste voorronde van de Champions League en de andere minuut kijk je radeloos voor je uit en stel je jezelf de vraag “Hoe is het mogelijk?”. Ja, dat is voetbal. Daarom met opgeheven hoofd en de blik vooruit: op naar Daknam! De liefde en de mooie momenten, die we al dankzij deze Club hebben beleefd, zullen nooit weggaan.

A NEW STORY BEGINS...

08 juli 2017

Als kleine jongen raakte ik verbonden aan een Club. Een Club met een belevenis, iets dat voor het leven is. Ivan Leko was dan ook een speler die perfect de waarden illustreerde waar Brugge voor staat. Passie, agressiviteit, grinta, strijdlust zijn maar enkele kenmerken die bij hem steeds in het spel naar bovenkwamen. Een wedstrijd die dit perfect samenvatte was op woensdagavond 8 mei 2007 toen Club Brugge de terugwedstrijd speelde van de halve finale beker van België thuis tegen de Buffalo’s. Een kleine maand ervoor gingen we nog de boot in met 3-1 in het Jules Ottenstadion. Jan Breydel moest nu omgetoverd worden tot een ware heksenketel om toch nog die bekerfinale te bereiken.


Blauw-Zwart begon de wedstrijd furieus richting de 12de man en na een halfuur legt Nigeriaan Manasseh Ishiaku de bal van zo’n 18 meter heerlijk af met de hak naar Leko, die de bal in de rechterbovenhoek prikt. Het stadion kwam in extase en Ivan liep kussend met het Club embleem richting de spionkop. Op dat moment kan je heel de wereld aan en stroomt de adrenaline door je lichaam. Heerlijk! Eén goal was nu genoeg om die finaleplaats te bemachtigen. Men weet dat er op zo’n avonden magie in de lucht hangt en je later kan zeggen “Weet je nog die avond in Jan Breydel?”.


In de 49ste minuut volgde er dan een 2de apotheose wanneer die andere Kroaat Bosko Balaban de bal, op aangeven van Brian Priske, controleert in de zestien meter en twee seconden later de bal laag voorbij Frédéric Herpoel in de linkerbenedenhoek plaatst. 2-0 Club Brugge! Niks kon ons nu nog overkomen en we hielden mooi stand. Het was dan ook opmerkelijk hoe de frustratie van een heel jaar bij iedereen, die deel uitmaakt van de Brugse familie, van de schouders viel. Want het was het jaar waar zowel Marc Degryse, Emilio Ferrera en Franky Van der Elst hun ontslag kregen en het sportief niet van een leien dakje ging.


Ivan Leko heeft niet enkel een schitterende mentaliteit, maar ook het hart op de juiste plaats. Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen 2007/2008 thuis tegen KVC Westerlo scoorde hij de 1-0 via een vrije trap en trok meteen zijn wedstrijdshirt uit als eerbetoon voor zijn verongelukte ploegmaat en publiekslieveling François Sterchele. Knielend en met de twee wijsvingers naar de hemel gericht. Het is een beeld dat op mijn netvlies staat gebrand. Nu, negen jaar later, is Leko de nieuwe trainer van Bauw-Zwart. Steun zal hij zeker krijgen, want wij hoeven niet te baden in prijzen, maar prijzen deze Club!